Khamis, 17 Mac 2011

Guru penggalak inovasi, kreativiti

2011/03/17

PUTRAJAYA: Guru perlu berfungsi sebagai penggalak kepada budaya inovasi dan kreativiti di kalangan pelajar selaras dengan agenda negara dalam menjayakan Program Transformasi Kerajaan (GTP) dan Model Baru Ekonomi (MBE), kata Tan Sri Muhyiddin Yassin.

Justeru, Timbalan Perdana Menteri, berkata guru perlu melengkapkan diri masing-masing dengan kemahiran asas sebagai pendidik termasuk memahami konsep Pengetahuan Kandungan Pedagogi.

“Semua guru hendaklah sentiasa siap siaga dengan ilmu, kemahiran serta seni pengajaran malah termasuk juga pengetahuan kandungan dan jika ada salah satu kekurangan daripada elemen diperlukan dalam aspek ini, guru hendaklah mencari, meneliti dan membuat penyelidikan agar dapat meningkatkan pengetahuan,” katanya.

Beliau berucap pada majlis Konvokesyen Institut Pendidikan Guru (IPG) di Pusat Konvensyen Antarabangsa Putrajaya (PICC) di sini, semalam.

Seramai 1,987 pelatih IPG dari pelbagai jurusan menerima Ijazah Sarjana Muda Perguruan dengan kepujian yang ditawarkan oleh IPG.

Mereka berjaya menamatkan program persediaan di IPG selama tiga semester mulai Januari 2007 sebelum meneruskan pengajian selama empat tahun dalam Program Ijazah Sarjana Muda Perguruan (PISMP) dan menamatkan pengajian pada November tahun lalu.

Muhyiddin berkata, bagi menambah ilmu, konsep pembelajaran sepanjang hayat penting bagi mencari, mengkaji, menyelidik pengetahuan dan kemahiran bagi disampaikan kepada pelajar.
“Guru adalah ejen sosialisasi yang berpengaruh dalam menyemai semangat kekitaan, kerjasama dan cintakan negara di kalangan anak didik mereka,” katanya.

Berita Harian Online: 17 Mac 2011

Tiada ulasan: