Rabu, 18 Disember 2013

PBS dipertingkat, guna Java, HTML 5

KUALA LUMPUR - Kementerian Pendidikan sedang membangunkan modul Pentaksiran Berasaskan Sekolah (PBS) yang baharu menggunakan teknologi Java dan HTML 5 yang lebih cekap dan ringan berbanding teknologi sebelumnya.
  
Menteri Pendidikan Kedua, Datuk Seri Idris Jusoh memberitahu persidangan Dewan Negara hari ini, pendekatan baharu dalam pengurusan kapasiti pemprosesan di pusat data secara 'on-demand' itu diambil bagi membolehkan keupayaan pemprosesan ditingkatkan mengikut keperluan.
  
"Ini akan memastikan pengguna tidak menghadapi isu 'auto log out' atau server perlahan dan tidak dapat mencapai aplikasi itu," katanya semasa menjawab soalan Senator Datuk Muhammad Olian Abdullah mengenai langkah kerajaan untuk menaik taraf PBS di setiap sekolah yang disediakan kemudahan infrastruktur Teknologi Maklumat dan Komunikasi ICT).
  
Kementerian juga melaksanakan beberapa penambahbaikan dalam modul PBS baharu dengan menyediakan keupayaan 'cache' bagi membolehkan PBS terus beroperasi walaupun secara 'off-line'.
  
Selain itu, Idris berkata terdapat beberapa kelemahan dalam penggunaan infrastruktur ICT khususnya keupayaan server komputer bagi Sistem Pengurusan Pentaksiran Berasaskan Sekolah (SPPBS) dan semak dalam talian.

Beberapa punca dan penyelesaian telah dikenal pasti termasuk isu kapasiti pemprosesan yang telah ditetapkan pusat data, aplikasi SPPBS sedia ada memerlukan keupayaan pemprosesan yang tinggi kesan daripada penggunaan teknologi lama serta jadual kemasukan data yang sangat fleksible menyebabkan pengguna memasukkan data pada penghujung tahun mengakibatkan kesesakan pusat data.
  
Mengenai usaha mengurangkan beban tugas guru, beliau berkata modul PBS diintegrasikan dalam Sistem Pengurusan Sekolah (SPS) sebagai 'single window' bagi kemasukan data di sekolah.
  
"Kementerian akan melaksanakan dasar kemasukan data yang sama fleksible tetapi perlu dilaksanakan secara berkala dalam tempoh sama yang lebih singkat bagi mengelakkan kesesakan yang dialami pada penghujung tahun," katanya.
  
Idris berkata, sehingga kini, sebanyak 9,898 sekolah mempunyai capaian Internet dan daripada jumlah itu, sebanyak 8,526 sekolah dirangkaikan dengan perkhidmatan 1BestariNet.
  
Sebanyak 1,372 sekolah lagi dirangkaikan melalui pelbagai pemberi perkhidmatan seperti Telekom Malaysia, Speedcast dan lain-lain.  - Bernama

Sinar Harian: 17 Disember 2013

Tiada ulasan: