pengarang@utusan.com.my
Idris Jusoh bertanyakan sesuatu kepada
Nur Khairunnisahana Fazail (dua dari kanan) berkenaan sampel laut
semasa melawat Pameran Kejayaan Penyelidikan di Universiti Malaya,
Petaling Jaya, semalam. - UTUSAN/Nasirruddin Yazid
Menteri Pendidikan II, Datuk Seri Idris Jusoh sebaliknya berkata, satu bentuk baharu pelaksanaan sistem itu akan diputuskan pada 1 April depan yang dijamin tidak akan membebankan lagi golongan pendidik.
Sehubungan itu, jelas beliau, dalam tempoh tersebut, guru diminta memberi fokus pengajaran kepada murid tanpa terlalu bimbang berhubung perkara tersebut.
"PBS merupakan sistem terbaik setelah kajian mengenainya dibuat selama dua tahun dan mendapat pelbagai input daripada 55,000 orang yang menyatakan tidak mahu lagi kepada sistem berorientasi peperiksaan.
"Kerajaan sudah buat keputusan untuk meneruskannya dan sistem ini tidak akan dimansuhkan, cuma baru-baru ini hanya timbul masalah implementasi yang akan diperkemaskan dan ditambah baik melalui kajian yang sedang dilaksanakan ketika ini," katanya.
Beliau berkata demikian dalam sidang akhbar selepas majlis penerangan kejayaan hasil penyelidikan berasaskan penerbitan oleh lima Universiti Penyelidikan negara, di Universiti Malaya (UM) di sini hari ini.
Yang turut hadir, Timbalan Menteri Pendidikan I, Datuk Mary Yap Kain Ching dan Naib Canselor UM, Profesor Datuk Dr. Mohd. Amin Jalaludin.
Kementerian Pendidikan semalam membuat keputusan menangguhkan pelaksanaan PBS bagi menjalankan kajian menyeluruh mengenainya agar dapat mengurangkan beban tugas guru.
Kajian itu membabitkan rombakan terhadap perkara yang melibatkan kekerapan guru memasukkan data berkaitan bukti dan pencapaian murid termasuk pengisian borang rekod prestasi murid.
Dalam pada itu Idris berkata, kementerian sentiasa terbuka dan telus terhadap rungutan, komen, pandangan, kritikan daripada guru dan masyarakat.
Oleh itu, kata beliau, isu bantahan berhubung perkara itu tidak perlu diperbesarkan kerana pasukan yang ditugaskan di pihak kementerian telah berjumpa dengan guru untuk mendapatkan maklum balas.
Sementara itu, mengulas mengenai kejayaan penyelidikan Universiti Penyelidikan negara iaitu UM; Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM); Universiti Teknologi Malaysia (UTM); Universiti Sains Malaysia (USM) dan Universiti Putra Malaysia (UPM), beliau berkata, trend penyelidikan berasaskan penerbitan sudah menunjukkan peningkatan mendadak sejak 2007.
Katanya, demi mencapai kecemerlangan lebih baik, kerajaan akan memberikan dana bersesuaian agar universiti berkenaan dapat melakukan kerjasama penyelidikan dengan universiti ternama di luar negara.
"Pada 2008, universiti tempatan mengatasi Thailand dan pada 2010 berjaya mengatasi Singapura dalam bidang penerbitan penyelidikan.
"Sebab itu saya kesal apabila ada pihak yang menyatakan bahawa universiti kita banyak membelanjakan duit tetapi tidak ada hasil sekali gus memberi gambaran salah kepada negara luar," katanya.
Utusan Malaysia Online: 25 Februari 2014
4 ulasan:
Saya ingin berbagi cerita kepada anda bahwa saya ini IBU PUSPITA seorang TKI dari malaysia dan secara tidak sengaja saya buka internet dan saya melihat komentar ibu hayati yg dari honkong tentan MBAH KABOIREN yg telah membantu dia menjadi sukses dan akhirnya juga saya mencoba menghubungi beliau dan alhamdulillah beliau mau membantu saya untuk memberikan nomor toto 6D dan alhamdulillah itu betul-betul terbukti tembus,kini saya sangat berterimakasih banyak kepada MBAH KABOIRENG dan jika anda ingin seperti saya silahkan hubungi MBAH KABOIRENG di 085-260-482-111,saya juga tidak lupa mengucap syukur kepada ALLAH karna melalui MBAH KABOIRENG saya juga sudah bisa sesukses ini dan jangan mudah percaya kepada MBAH yg lain selain MBAH KABOIRENG karna saya juga pernah mengalami yg namanya dibohongin sama para normal yg lain,ini bukan rekayasa dari saya melainkan ini kisah nyata dari seorang TKI,jangan ada percaya klau ada yg memakai pesan ini klau bukan atas nama saya krna itu cuma bohan dan ini resmi saya yg menulis.Untuk yg punya rum erimakasih atas tumpangannya. KLIK _ GHOB _ 2D 3D _ 4D _ 6D _ DISINI
Saya ingin berbagi cerita kepada anda bahwa saya ini IBU PUSPITA seorang TKI dari malaysia dan secara tidak sengaja saya buka internet dan saya melihat komentar ibu hayati yg dari honkong tentan MBAH KABOIREN yg telah membantu dia menjadi sukses dan akhirnya juga saya mencoba menghubungi beliau dan alhamdulillah beliau mau membantu saya untuk memberikan nomor toto 6D dan alhamdulillah itu betul-betul terbukti tembus,kini saya sangat berterimakasih banyak kepada MBAH KABOIRENG dan jika anda ingin seperti saya silahkan hubungi MBAH KABOIRENG di 085-260-482-111,saya juga tidak lupa mengucap syukur kepada ALLAH karna melalui MBAH KABOIRENG saya juga sudah bisa sesukses ini dan jangan mudah percaya kepada MBAH yg lain selain MBAH KABOIRENG karna saya juga pernah mengalami yg namanya dibohongin sama para normal yg lain,ini bukan rekayasa dari saya melainkan ini kisah nyata dari seorang TKI,janan ada percaya klau ada yg memakai pesan ini klau bukan atas nama saya krna itu cuma bohon dan ini resmi saya yg menulis.Untuk yg punya rum erimakasih atas tumpangannya. KLIK _ GHOB _ 2D 3D _ 4D _ 6D _ DISINI
SAYA SANGAT BERSYUKUR ATAS REJEKI YANG DIBERIKAN KEPADA SAYA DAN INI TIDAK PERNAH TERBAYANKAN OLEH SAYA KALAU SAYA BISA SEPERTI INI,INI SEMUA BERKAT BANTUAN MBAH RAWA GUMPALA YANG TELAH MEMBANTU SAYA MELALUI NOMOR TOGEL DAN DANA GHAIB,KINI SAYA SUDAH BISA MELUNASI SEMUA HUTANG-HUTANG SAYA BAHKAN SAYA JUGA SUDAH BISA MEMBANGUN HOTEL BERBINTANG DI DAERAH SOLO DAN INI SEMUA ATAS BANTUAN MBAH RAWA GUMPALA,SAYA TIDAK AKAN PERNAH MELUPAKA JASA BELIAU DAN BAGI ANDA YANG INGIN DIBANTU OLEH RAWA GUMPALA MASALAH NOMOR ATAU DANA GHAIB SILAHKAN HUBUNGI SAJA BELIAU DI 085 316 106 111 SEKALI LAGI TERIMAKASIH YAA MBAH DAN PERLU ANDA KETAHUI KALAU MBAH RAWA GUMPALA HANYA MEMBANTU ORANG YANG BENAR-BANAR SERIUS,SAYA ATAS NAMA PAK JUNAIDI DARI SOLO DAN INI BENAR-BENAR KISAH NYATA DARI SAYA.BAGI YANG PUNYA RUM TERIMAKASIH ATAS TUMPANGANNYA.. BUKA DANA GHAIB MBAH RAWA GUNPALA
شركة كشف تسربات المياه بسيهات
شركة كشف تسربات المياه بصفوى
Thanks for sharing, nice post! Post really provice useful information!
Giaonhan247 chuyên dịch vụ vận chuyển hàng đi mỹ cũng như dịch vụ ship hàng mỹ từ dịch vụ nhận mua hộ hàng mỹ từ trang ebay vn cùng với dịch vụ mua hàng amazon về VN uy tín, giá rẻ.
Catat Ulasan