Isnin, 28 November 2016

NUTP setuju cadangan Kementerian Pendidikan mansuh UPSR

KUALA LUMPUR: Kesatuan Perkhidmatan Perguruan Kebangsaan (NUTP) bersetuju dengan cadangan Kementerian Pendidikan untuk memansuhkan Ujian Pencapaian Sekolah Rendah (UPSR).

Presidennya Kamarozaman Abd Razak berkata, keputusan itu dicapai dalam Mesyuarat Ahli Majlis NUTP ke-9 yang berlangsung hari ini dan melibatkan 73 anggota exco kesatuan tersebut.

"NUTP bersetuju dengan cadangan kementerian untuk mansuhkan UPSR dengan syarat mereka rujuk kepada kami dahulu.

"Kementerian perlu melibatkan kami dalam perbincangan termasuk ketika melakukan kajian mengenai perkara tersebut," katanya pada sidang media selepas mesyuarat itu di sini, hari ini.

Jelasnya, keputusan itu dibuat untuk mengurangkan tekanan kepada guru di negara ini selain mengubah persepi sesetengah masyarakat yang menganggap 'A' itu semata-mata sebagai kayu ukur kualiti seseorang murid.

Kamarozaman bagaimanapun berkata pemansuhan UPSR tidak bermakna murid tidak akan dinilai sama sekali terutama berhubung kemasukan ke Sekolah Berasrama Penuh (SBP).

"Murid akan tetap dinilai tetapi oleh sekolah masing-masing dan bukannya berorientasikan peperiksaan berpusat semata-mata," katanya.

Semalam, Menteri Pendidikan Datuk Seri Mahdzir Khalid dilaporkan berkata kementeriannya akan memuktamadkan sama ada memansuhkan UPSR atau sebaliknya pada tahun hadapan.

Katanya, cadangan tersebut dipertimbangkan dengan mengambil kira pandangan ahli akademik tempatan, modul-modul luar negara yang diketengahkan seperti Perancis, Finland dan Korea Selatan serta agensi berkaitan selain guru-guru berpengalaman di sekolah.

Sementara itu, Kamarozaman berkata pihaknya meminta Lembaga Peperiksaan Malaysia dan Bahagian Pembangunan Kurikulum kementerian supaya mendedahkan kepada orang awam skema pemarkahan bagi UPSR baru-baru ini.
Beliau berkata demikian bagi mengulas dakwaan sesetengah pihak yang mempersoalkan prestasi guru berikutan peratusan murid yang mendapat keputusan semua A dalam UPSR tahun ini hanya 1.11 peratus dari jumlah keseluruhan 440,782 calon.

-- BERNAMA

4 ulasan:

Kontengaptek berkata...

Hello Everybody

boleh kenal

im kontengaptek

please visit

my blog

عبده العمراوى berkata...شركة رش مبيدات بالدمام
شركة عزل اسطح بالنعيرية

MAGS PREMIUMS berkata...

Face MaskDi saat CONVID-19 ini MAGS PREMIUM GIFTS menyediakan Ready Stock Face Mask untuk anda. Dapatkan segera dengan Team Sales kami sementara stock masih ad.
Ready Stock Original 3ply
Kualiti terjamin (with CE Certificate)
Tidak serap air
Tapis habuk, virus, air, bakteria
Selesa dipakai dan membolehkan pernafasan yang lebih bebas

Hubungi kami untuk dapatkan facemask sementara stock masih ada:

Mags Premium Gifts Sdn Bhd
Sales Team: 017 300 1977 / 018 299 3097

aly berkata...

شركة عزل فوم بنجران
شركة عزل فوم بالمدينة المنورة
شركة عزل فوم بالبحرين
شركة عزل فوم بالإمارات
شركة عزل فوم بابها
شركة عزل فوم بالكويت
شركة عزل فوم بالبدائع
شركة عزل فوم براس تنورة
شركة عزل فوم بالخرج
شركة عزل فوم
بالباحة