Isnin, 21 Mei 2012

Terima kasih Kuala Kangsar

Pengarah Bahagian Teknologi Pendidikan Kementerian Pelajaran, Rosnani Mohamed Ali menyerahkan cakera padat (CD) rakaman ceramah agama Festival Hari Guru kepada Pengarang Pendidikan Utusan Malaysia, Wahid Hashim di Kuala Kangsar, Perak, baru-baru ini.
FESTIVAL Hari Guru 2012 di padang Sekolah Menengah Clifford , Kuala Kangsar membuka mata kita tentang jenama Hari Guru yang begitu kuat dan meniti bibir masyarakat setempat - daripada pekerja am hotel, pengusaha gerai laksa Pak Yusuff, pemilik gerai sotong kangkung bersebelahan Arena Kuala Kangsar sehinggalah kepada mat motor dan peniaga batik di pekan kecil yang cantik molek itu.
Ada peniaga yang menambah jualan sepanjang tarikh festival kerana ramai orang luar bertandang ke Kuala Kangsar, tidak kira apa tujuan mereka sepanjang lima hari itu.
Bila tiba waktunya - 12 Mei hingga 16 Mei lalu - kita telah sama-sama menyaksikan di atas padang SMK Clifford, lautan warga Kuala Kangsar datang membawa keluarga.
Ada yang membawa tikar bersila di padang mendengar ceramah agama atau berhibur bersama artis jemputan.
Kepelbagaian jualan dan juadah mewarna-warnikan padang SMK Clifford, sekali gus menghidupkan pekan Kuala kangsar yang cukup bercahaya itu.
Sesungguhnya, hal ini bertepatan dengan tema Tahun Melawat Perak pada tahun 2012.
Sesungguhnya usaha penganjur untuk memasyarakatkan Hari Guru, menambah rezeki peniaga dan memperkasa jenama korporat telah berjaya di Kuala Kangsar.
Hujan pada sebelah malam, kadang kala renyai pada siang merupakan rahmat kerana sebelum ini cuaca dikatakan panas sepanjang minggu, menimbulkan kebimbangan akan mewujudkan suhu ketuhar di dalam khemah utama, selain ketidakselesaan di khemah Arabik di luar khemah pempamer yang menempatkan peniaga berkonsep gerai usahawan setempat.
Para usahawan sejauh Kelantan, Sungai Besar di Selangor berkampung di padang Kuala Kangsar untuk menjual produk masing-masing. Sudah tentulah adat berniaga ialah untung dan ruginya.
Bagi Kumpulan Utusan yang pada tahun ini menjadi penganjur buat kali keempat berturut-turut setelah mendapat mandat Kementerian Pelajaran Malaysia, cukup berasa bangga, dan dengan pengaruh yang ada, turut mengundang pihak korporat untuk bersama-sama meraikan guru.
Tidak mudah menganjurkan festival tahunan yang besar ini kerana ia melibatkan segenap lapisan peserta dengan 360 darjah keperluan tersendiri.
Berkat pengalaman empat penganjuran Festival Hari Guru sebelum ini, maka sebahagian besar dapat ditangani oleh sekretariat yang sentiasa bekerja keras.
Tahniah kepada penaja utama KPerak yang telah menunaikan tanggungjawab sosial mereka dengan ikhlas tanpa berbelah bahagi.
Sumbangan itu telah memeriahkan pelbagai akiviti sepanjang sambutan tersebut diadakan selain menggalakkan kreativiti pendidikan menerusi penggunaan teknologi maklumat dan komunikasi (ICT).
Selain gerai pameran dan jualan, festival dimeriahkan dengan kehadiran maskot Upin dan Ipin, persembahan kebudayaan oleh pelajar-pelajar Sekolah Seni Johor Bahru dan lukisan karikatur bersama pelukis akhbar Utusan Malaysia.
Malah, syarikat MBSB menyediakan pakej penghargaan kepada guru iaitu sebuah Toyota Prius bernilai RM130,000 serta pakej umrah bernilai RM30,000 di samping barangan berjenama Apple seperti iPhone 4S, iPad dan MacBook untuk dimenangi.
Penajaan turut diterima daripada MBSB, Celcom, Permodalan Nasional Berhad (PNB), Bank Pembangunan dan Yayasan Guru Malaysia Berhad.
Murid sekolah dan pengunjung tertarik melihat hasil inovasi guru yang dipamerkan di Festival Hari Guru 2012 di Kuala Kangsar, baru-baru ini.
Antara syarikat yang turut sama memeriahkan festival kali ini termasuk Proton, Bank Simpanan Nasional, Sasbadi, Utusan Publications & Distributors Sdn. Bhd. dan Suruhanjaya Sekuriti.
Institusi pengajian tinggi turut tidak ketinggalan menyertai festival ini termasuk Universiti Sains Malaysia (USM), Universiti Teknologi Petronas (UTP), Universiti Pendidikan Sultan Idris (UPSI), Universiti Sains dan Pengurusan (MSU) dan Kolej Antarabangsa Kirkby Cyberjaya.
Kepada Kementerian Pelajaran Malaysia khususnya warga Jabatan Pelajaran Negeri (JPN) Perak, tahniah kepada semua sektor dan bahagian, khususnya beberapa orang kuatnya yang bekerja di belakang tabir, yang banyak memberi nasihat dan teguran bagi tujuan penambahbaikan.
Namun yang paling penting ialah warga Kuala Kangsar, khususnya pengetua SMK Clifford yang bersabar meminjamkan padang sekolah, anda memang pengetua terhebat!

Utusan Malaysia Online: 21 Mei 2012

Tiada ulasan: