Jumaat, 28 Ogos 2009

Portal Kementerian Pelajaran jadi sasaran penggodamLAMAN utama portal Kementerian Pelajaran yang berjaya diceroboh penggodam sewaktu ia diakses pada pukul 10 malam tadi sebelum disekat oleh penyelia web berkenaan.


KUALA LUMPUR - Portal Kementerian Pelajaran telah diceroboh selama lebih 24 jam oleh penggodam yang hanya dikenali sebagai Isarock sejak kelmarin.

Ia hanya disedari apabila wartawan Kosmo! cuba mengakses portal itu malam tadi dan mendapati laman utamanya telah digodam dipercayai individu dari negara jiran berdasarkan protokol internet (IP) yang ditinggalkan.

Selain meletakkan gambar serta alamat blognya, penggodam tersebut sempat mengucapkan "Selamat menjalankan ibadah puasa bagi anda yang menjalankannya.''

Wartawan Kosmo! menghubungi Ketua Pengarah Pelajaran, Tan Sri Alimuddin Mohd. Dom yang terkejut dengan kejadian itu yang dianggapnya kes pertama dilaporkan setakat ini.

Beliau kemudian dipercayai telah bertindak menghubungi pegawainya sebelum akses ke portal berkenaan serta-merta disekat untuk kerja-kerja penyelenggaraan.

Kosmo Online: 28 Ogos 2009

Tiada ulasan: