Sabtu, 16 Ogos 2008

Majlis permuafakatan pelajaran di semua PPD

KUALA LUMPUR 15 Ogos - Majlis permuafakatan pelajaran yang menggabungkan kerjasama semua pihak bagi menangani sebarang masalah di setiap sekolah akan diwujudkan secara tetap di setiap Pejabat Pendidikan Daerah (PPD) seluruh negara.

Timbalan Menteri Pelajaran, Datuk Razali Ismail berkata, antara isu yang boleh dibincang dan diselesaikan melalui majlis tersebut termasuk disiplin, kesihatan dan kebersihan sekolah serta masalah sosial pelajar.

Katanya, pihak yang terlibat pula termasuk polis, pertubuhan bukan kerajaan (NGO), hospital, persatuan ibu bapa dan guru (PIBG) serta jawatankuasa kemajuan dan keselamatan kampung (JKKK).

"Ia akan dilaksanakan secara berperingkat-peringkat. Sekarang di Terengganu sudah ada majlis tersebut dan ia amat membantu pihak sekolah menyelesaikan banyak isu sekolah dan pelajar," katanya.

Beliau berkata demikian dalam sidang akhbar selepas hadir pada majlis menerima 100,000 ucapan kemerdekaan sepanjang 5.1 kilometer oleh pelajar sekolah yang akan dicatat dalam Malaysia Book of Records anjuran Gerakan Ehsan Selangor dan Majlis Kebajikan Kanak-Kanak Malaysia, di sini hari ini.

Hadir sama Pengerusi Lembaga Penduduk dan Pembangunan Keluarga Negara yang juga Yang Dipertua Gerakan Ehsan Selangor, Tan Sri Zaleha Ismail.

Razali berkata, langkah tersebut akan membolehkan pihak sekolah mengenal pasti masalah atau isu yang timbul di kalangan pelajar dalam usaha menangani gejala sosial pada hari ini.

Dalam pada itu, Zaleha berkata, acara 100,000 ucapan kemerdekaan yang diusahakan adalah sebagai penghargaan kepada pejuang kemerdekaan dan menimbulkan semangat patriotik di kalangan pelajar sekolah.

Katanya, kain rentang yang mengandungi ucapan kemerdekaan rakyat Malaysia itu akan dikibarkan di Stadium Universiti Islam Antarabangsa Malaysia (UIAM) pada 28 Ogos ini.

Utusan Malaysia Online: 16 Ogos 2008

Tiada ulasan: