Khamis, 12 Januari 2012

Pemilihan murid ke SBP berdasar syarat ditetap KPM

KEMENTERIAN Pelajaran Malaysia (KPM) ingin merujuk kepada surat pembaca, Guru Prihatin, Terengganu' di ruangan ini bertarikh 11 Januari 2012 bertajuk Dilema pelajar Terengganu.

KPM mengucapkan terima kasih kerana keprihatinan masyarakat terhadap pemilihan pelajar ke Sekolah Berasrama Penuh (SBP).

Bahagian Pengurusan Sekolah Berasrama Penuh dan Sekolah Kecemerlangan, KPM hanya menguruskan kemasukan dan penempatan murid di SBP manakala penempatan murid di Sekolah Berprestasi Tinggi, Sekolah Kluster Kecemerlangan dan Sekolah-sekolah kawalan negeri diuruskan oleh Jabatan Pelajaran Negeri masing-masing.

Pemilihan murid ke Tingkatan 1 di SBP adalah berdasarkan syarat dan kriteria yang telah ditetapkan oleh KPM iaitu:

* Warganegara Malaysia;

* Murid dari Sekolah Kebangsaan/Bantuan Penuh Kerajaan;

* Memperoleh keputusan 5A atau 4A, 1B dalam UPSR dengan mata pelajaran sains dan matematik memperoleh gred A;

* Memperoleh keputusan 3A2B dalam UPSR bagi murid dalam golongan miskin tegar; dan

* Pencapaian aktif dalam kokurikulum.

Walau bagaimanapun, bilangan murid yang mencapai prestasi cemerlang dalam UPSR dan kokurikulum, semakin meningkat dari setahun ke setahun.

Jumlah permohonan ke SBP yang diterima oleh KPM juga meningkat berbanding bilangan tempat yang ditawarkan.

Pada tahun ini, permohonan ke Tingkatan 1 di SBP yang diterima oleh KPM ialah 99,765 untuk kemasukan ke 57 buah SBP, dan bilangan tempat yang dapat ditawarkan di SP ialah 7,657.

Sehubungan itu, KPM telah melaksanakan proses pengambilan murid berdasarkan merit yang merangkumi:

* Pencapaian akademik:

* Pencapaian kokurikulum:

* Pencapaian khas seperti aspek kepemimpinan; dan

* Status sosioekonomi keluarga.

KPM telah menyediakan peluang untuk permohonan ke Tingkatan 1 di SBP, yang tidak berjaya mengemukakan rayuan melalui talian e-rayuan di Portal Rasmi KPM iaitu di laman sesawang http//www.moe.gov.my bermula 14 Disember 2011 hingga 4 Januari 2012 .

Sekiranya pemohon memenuhi syarat dan kriteria yang telah ditetapkan oleh KPM, permohonan mereka boleh dipertimbangkan jika terdapat kekosongan tempat di SBP.

Utusan Malaysia Online: 12 Januari 2012

4 ulasan:

Tanpa Nama berkata...

BOLEH CAYE KE?

Tanpa Nama berkata...

ta ya pa wau....

Tanpa Nama berkata...

KALAU TELUS, SILA MUAT NAIK SENARAI NAMA MURID YG TERPILIH MENGIKUT NEGERI DAN DAERAH. KAMI NAK LIHAT ANAK SIAPA YG DAPAT.

Tanpa Nama berkata...

Anak awak tak dapat ke Tanpa Nama? Nasib ler, org busuk hati dan hasad dengki je yang biasanya Allah Taala tak tolong..anak saya tak guna guna cable mana2 pun dapat tawaran ke SBP dan SBT, sekolah kat Bangi lagi..redha je dgn ketentuanNya, setiap yg lahir itu sudah ditentukan qada' dan qadar nya sejak lahir lagi...