Jumaat, 14 Mei 2010

Terima kasih cikgu


Guru-guru yang mengajar di pedalaman menaiki bot penambang ketika berbelanja di bandar dan pulang dari bercuti ke sekolah masing-masing di pedalaman Hulu Tembeling, Jerantut baru-baru ini.


GURU merupakan golongan yang memainkan peranan penting dalam masyarakat sejak zaman memperjuangkan kemerdekaan.

Selepas negara mencapai kemerdekaan, peranan guru kekal penting seiring dengan pembangunan negara sehinggalah ke hari ini.

Pengiktirafan kepada golongan pendidik, dapat dilihat menerusi peruntukan besar untuk sektor pelajaran negara dalam bajet yang diumumkan pada setiap tahun.

Kerajaan sentiasa memberikan perhatian kepada kebajikan golongan guru seperti kenaikan gaji serta pangkat, isu mengajar di pedalaman dan yang terbaru penubuhan jawatankuasa untuk mengkaji beban tugas guru yang kini di peringkat akhir.

Namun, suara warga pendidik yang tidak berpuas hati masih tetap kedengaran. Rasa tidak puas hati golongan ini dapat diketahui melalui surat yang dihantar kepada ruangan Forum Utusan Malaysia atau kenyataan yang dikeluarkan kesatuan guru.

Rungutan yang sering dibangkitkan oleh golongan guru ini pernah juga ditegur oleh pihak lain supaya bersyukur dengan jawatan dan faedah yang diberikan.

Itu antara senario profesion perguruan negara, warga pendidik sering membangkitkan masalah sementara golongan ibu bapa mahukan anak-anak mereka menerima pendidikan berkualiti di sekolah.

Pada 16 Mei ini, negara menyambut Hari Guru bagi menghargai peranan golongan ini dalam pembangunan negara.

Tema bagi sambutan Hari Guru pada tahun ini ialah 'Guru Pembina Negara Bangsa.'

Tarikh 16 Mei dipilih sebagai Hari Guru kerana pada 16 Mei 1956 Majlis Undang-Undang Persekutuan Tanah Melayu (Federal Legislative Council) menerima cadangan Laporan Jawatankuasa Pelajaran (Report of the Education Committee) sebagai dasar pelajaran negara.

Dokumen yang dikenali sebagai Laporan Razak itu kemudiannya menjadi Dasar Pelajaran Kebangsaan.

Sejak 16 Mei 1972, Hari Guru disambut di seluruh negara sebagai penghormatan dan pengiktirafan kepada profesion perguruan.

Sambutan berkenaan juga bertujuan mengenang jasa dan pengorbanan para guru dalam mendidik anak-anak untuk menjadi insan yang berjasa kepada bangsa dan negara.

Timbalan Perdana Menteri yang juga Menteri Pelajaran, Tan Sri Muhyiddin Yassin berkata, tugas dan tanggungjawab sebagai seorang guru merupakan satu tugas yang mulia.

''Saya mengucapkan 'Terima Kasih Cikgu' di atas segala usaha dan kesungguhan yang telah diberikan dalam melaksanakan tanggungjawab dan memikul amanah rakyat. Saya amat memahami bahawa tugas mendidik merupakan satu tugas yang berat dan mencabar.

''Jasa dan pengorbanan para guru akan terpahat dalam ingatan dan akan tetap dikenang sepanjang hayat," katanya dalam perutusan Hari Guru 2010 yang dikeluarkan oleh Kementerian Pelajaran baru-baru ini.

Jelas Muhyiddin, warga pendidik tidak harus berpuas hati dengan apa yang telah dicapai tetapi perlu meningkatkan usaha untuk melonjakkan sistem pendidikan negara supaya setanding dengan negara maju dan bertaraf dunia.

''Guru-guru perlu memberikan komitmen yang tinggi dalam memastikan kejayaan murid. Selain bertanggungjawab mengajar dan mendidik, guru turut berada di saf hadapan untuk menyemai dan memupuk perpaduan, semangat patriotisme, menyampaikan ilmu pengetahuan dan kemahiran serta membentuk akhlak dan jatidiri murid," katanya.

Tambah beliau, guru-guru perlu berupaya mewujudkan ciri-ciri pengajaran dan pembelajaran yang kreatif dan inovatif supaya budaya inovasi dan kreativiti dapat dipupuk dalam diri murid-murid.

''Guru-guru perlu sentiasa meningkatkan ilmu dan kemahiran yang diperlukan sebagai seorang guru untuk membolehkan mereka memberikan perkhidmatan yang bermutu setiap masa. Ingatlah bahawa peranan kita sentiasa dinilai oleh masyarakat.

''Guru juga perlu memelihara akhlak dan budi pekerti supaya terus dihormati dan menjadi model kepada masyarakat. Kerajaan akan terus memartabatkan profesion keguruan melalui Pelan Penambahbaikan Sekolah dan insentif di bawah Sistem Tawaran Baru kepada kepimpinan sekolah dan guru-guru," jelas Muhyiddin.

Sementara Ketua Pengarah Pelajaran, Tan Sri Alimuddin Mohd. Dom pula menyarankan supaya, golongan pendidik melakukan muhasabah diri sempena sambutan Hari Guru yang ke-39 pada tahun ini.

''Saya berharap warga pendidik dapat melihat kembali sumbangan yang diberikan kepada negara dan mengukuhkan azam untuk meningkatkan prestasi. Semangat ini perlu dimiliki oleh para guru supaya pendidikan negara mampu menjadi lebih cemerlang dalam memacu Malaysia menjadi sebuah negara maju," katanya.

Alimuddin berkata demikian dalam sidang akhbar mengenai Sambutan Hari Guru Peringkat Kebangsaan 2010 di Kementerian Pelajaran, Putrajaya baru-baru ini.

Jelas beliau, sumbangan para guru pada hari ini adalah sangat bermakna kepada pembangunan negara tidak kiralah di mana seseorang guru itu bertugas sama ada di sekolah-sekolah bandar mahupun di kawasan pedalaman.

''Guru diperlukan di mana-mana tidak kira di pedalaman atau luar bandar. Ini kerana pendidikan adalah untuk semua pelajar di seluruh negara.

''Walau di mana pun seorang guru itu bertugas mereka perlu memberikan khidmat pendidikan yang berkualiti dan yang terbaik kepada pelajarnya," katanya.

Semoga sambutan Hari Guru pada tahun ini mampu menyuntik semangat kepada warga pendidik untuk lebih komited dalam melahirkan modal insan cemerlang dan menyemai sifat positif kepada bakal pemimpin negara tanpa mengira tempat dan cabaran yang perlu diharungi.

Utusan Malaysia Online: 14 Mei 2010

1 ulasan:

mors berkata...

Tanggal 16/05/2010 bersamaan hari ahad merupakan tarikh bersejarah bagi seorang guru kerana hari ini merupakan hari pengiktirafan jasa dan sumbangan para guru mendidik anak bangsa menjadi pewaris kepemimpinan negara dimasa akan datang.Guru sama ada di desa atau di bandar tidak bosan-bosan melahirkan idea, panduan, maklumat, cadangan dan lain-lain dalam memastikan anak didik benar-benar menjadi seorang pelajar yang dinamik dan berjaya.Tidak kurang juga guru yang sanggup bergolok bergadai membantu anak didik meniti kejayaan . Guru juga sanggup berjalan jauh dengan kereta sendiri dan dengan mengisi minyak kereta sendiri tanpa menuntut sesen pun daripada pihak pentadbiran semata-mata mahu mencapai misi dan visi sekolah selain daripada mahu memastikan anak didik mereka mencapai objektif serta kejayaan dalam setiap pertandingan atau aktiviti-aktiviti kokurikulum yang dianjurkankan oleh Kementeriaan Pelajaran Malaysia. Wajarlah pada hari ini golongan guru diberikan pengiktirafan sebagai mengenang jasa mereka menabur bakti melahirkan bangsa Malaysia yang tulen.
Sempena sambutan hari guru pada hari ini saya teringat seorang insan yang amat saya bangga dan menjadi idola saya sampai hari ini.Suaranya nyaring dan pengisian pidatonya amat bernas. Insan bergelar guru yang saya maksudkan ialah Allahyaraham Dato Razali Ismail.Allahyaraham Dato Razali Ismail merupakan bekas pensyarah di Maktab Perguruan Kent sekitar 80an.Beliau merupakan seorang pensayarah yang yang amat berkaliber juga seorang pengarah teater yang sangat komited dalam mendidik anak muridnya menjadi seorang yang berjaya dalam apa jua lapangan.

Namun,ada juga segelintir bergelar guru yang tidak amanah, tidak jujur dan tidak menghargai pengiktirafan kerajaan terhadap tugas murni ini. Mereka menjalankan tugas jika ada ganjaran sahaja seperti bonus, kenaikan pangkat. Tidak kurang juga guru yang suka melobi pengetua semata-mata mahu mendapatkan kontrak membuat kerja-kerja pembaikan sekolah. Tugas utama mengajar diabaikan dan lebih kepada aktiviti mendapatkan keuntungan sampingan daripada peruntukan kerajaan kepada sekolah. Segelintir pengetua pula hanya tersenyum kerana ada juga habuan dipihak mereka. Ada juga segelintir guru yang mengadakan hubungan tidak bermoral dengan pelajar atau sesama guru dan yang paling dasyat ialah guru yang sudah bersuami bercinta dengan guru yang sudah beristeri di sekolah. Ada juga segelintir guru yang terlibat dengan dadah.
Sempena hari guru yang disambut di seluruh negara pada hari ini, kepada warga guru marilah kita tingkatkan tekad memertabatkan profesion keguruan. Kepada mereka yang terlajak diri ubahlah perangai menjadi seorang guru yang benar-benar seorang 'GURU' dan kepada semua guru yang telah menjalankan amanah menjadi guru yang penuh tanggungjawab saya ucapkan 'SELAMAT HARI GURU'.