Sabtu, 19 Disember 2009

Beri tumpuan prasekolah

PETALING JAYA: Kesatuan Perkhidmatan Perguruan Kebangsaan (NUTP) mencadangkan kepada kerajaan supaya setiap sekolah rendah perlu mempunyai pendidikan prasekolah dalam usaha menjadikan sistem pendidikan negara setanding pendidikan di negara maju.

Setiausaha agungnya, Lok Yim Pheng berkata, menerusi pendidikan prasekolah memudahkan kerajaan memantau dan menilai pencapaian murid sebelum memasuki alam persekolahan.

“Kami berpendapat, Kementerian Pelajaran wajib memasukkan pendidikan prasekolah dalam pakej pendidikan negara terutama di kawasan pedalaman supaya ada kesinambungan dalam pelajaran mereka.

“Di negara maju misalnya, pendidikan prasekolah diberikan lebih tumpuan kerana daripada situ, kita boleh tahu tahap pelajar supaya kita boleh membuat perancangan terhadap perkembangan mereka,”katanya.

Beliau ditemui selepas menghadiri pembentangan hasil makmal Bidang Keberhasilan Utama Negara (NKRA) bagi Meluaskan Akses Kepada Pendidikan Berkualiti dan Berkemampuan pada Hari Terbuka Program Transformasi Kerajaan (GTP) di Pusat Konvensyen Sunway di sini, semalam.

Dalam pembentangan oleh Ketua Makmal NKRA bagi bidang berkenaan Datuk Noor Rezan Bapoo Hashim, Lok berkata kerajaan mensasarkan kadar penyertaan kanak-kanak prasekolah meningkat kepada 87 peratus menjelang 2012 berbanding 67 peratus sekarang.

Beliau berkata, pada masa ini, tidak semua sekolah rendah mempunyai pendidikan prasekolah sedangkan tahap pendidikan itu penting kerana menerusi pendidikan yang sempurna sejak di peringkat awal membolehkan kerajaan mencapai matlamat NKRA.

“Langkah ini juga supaya ada penyeragaman dalam pendidikan prasekolah di negara ini. Malah ia juga dapat mengurangkan perbezaan kepada mereka yang belajar di prasekolah dan sebaliknya apabila memasuki tahun satu,” katanya.

Sementara itu, beliau menyambut baik langkah kerajaan mengadakan NKRA dalam usaha meningkatkan sistem pendidikan negara. - Bernama

myMetro: 19Disember 2009

Tiada ulasan: