Ahad, 17 Oktober 2010

'Guru perlu bantu kerajaan'

2010/10/17

KUALA LUMPUR: Matlamat menjadikan Malaysia negara maju menjelang 2020 amat bergantung kepada keupayaan warga pendidik menyedia dan menyampaikan pendidikan berkualiti, kata Tan Sri Muhyiddin Yassin.

Timbalan Perdana Menteri berkata, pembentukan insan secara holistik hanya dapat dicapai melalui pembangunan daya inovasi dan kreativiti pelajar semasa proses pembelajaran dan pengajaran yang akan menghasilkan modal insan berilmu, kreatif, inovatif, berketrampilan serta berupaya memacu ekonomi berteraskan pengetahuan dan mencipta kekayaan baru bagi negara.

Sehubungan itu, katanya, guru perlu melaksanakan tugas dengan bersungguh-sungguh, jujur dan ikhlas dalam mendidik anak bangsa supaya menjadi insan sempurna peribadi.

“Tanpa sokongan guru, saya yakin hasrat kerajaan untuk melahirkan modal insan yang holistik tidak akan tercapai,” katanya pada Perhimpunan Kebangsaan Guru 1Malaysia di Stadium Putra, Bukit Jalil di sini, semalam yang turut dihadiri Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak. Ia bertemakan ‘Guru Pemangkin 1Malaysia’.

Beliau yang juga Menteri Pelajaran berkata, guru sebagai ejen pelaksana dan ejen perubahan perlu memainkan peranan pada semua peringkat demi mencapai dan merealisasikan hasrat kerajaan untuk membina negara bangsa sesuai dengan semangat 1Malaysia.

Katanya, kerajaan sedar setiap usaha yang hendak dilaksanakan menghadapi cabaran dan halangan, dengan cabaran utama dihadapi pendidik ialah untuk melahirkan warga negara berdaya tahan, dinamik, progresif, berilmu pengetahuan, kreatif, inovatif dan berdaya saing pada peringkat global selain meningkatkan nilai akhlak mulia dan penyayang.

Oleh itu, kata beliau, sewajarnya ‘penilaian kritikal’ terhadap proses pendidikan yang sedang berjalan dilaksanakan supaya sebarang penyesuaian selaras dengan keutamaan serta keperluan masyarakat dan global yang sentiasa berubah.
“Justeru, guru perlu mempunyai nilai kepemimpinan yang tinggi, kekuatan minda yang profesional, ketangkasan daya fikir dan daya cipta serta kemantapan idealisme yang harus dibangunkan untuk melahirkan persekitaran pendidikan yang cemerlang berlandaskan kepada nilai dan etos ‘learning society’,” katanya.

Berita Harian Online: 17 Oktober 2010

2 ulasan:

Tanpa Nama berkata...

Ayuh kengkawan, mari kita bantu kerajaan. Bantu, jangan tak bantu. Tak ader klim TNT pun tak per, bantu mesti bantu. Kena ikhlas, minyak naik pun ikhlas ... tak per. Kerajaan dah nayak bantu kita, kita sama-samalh bantu kerajaan. Kerajaan tu kan kita. Cuma ketua kerajaan bukan kita. Jadi ikut kata ketua, jgn melawan.

Tanpa Nama berkata...

Heeeei....para cerdikpandai..gajimu kerajaan punya

jadi marileeee...bantu kerajeee
janganlah dok ngumpat je..asyik-asyik kutuk kerajaan.take maknenya...

Baik kite ngajer betui..jangan asyik isap sebatang rokok je..itu nak bunuh diri tu..

Tapi bila student isap rokok engkau marah..dulu engkau jugay ng biarkan student tengoh engkau merokok..studen dah jadi macam engkau ..npa mare pule..

..eye..eye juge..itulah.pukul lutut..dagu disepak..