Ahad, 31 Oktober 2010

'Warden tekap seterika panas kejutkan pelajar'

Oleh Khairul Anuar Abdul Samad
krull@bharian.com.my
2010/10/31

 MUHAMMAD AL- HAKIM   (kanan) menunjukkan kesan parut pada lengan kiri adiknya, Muhammad Fairuz, yang diseterika oleh warden asrama di sebuah sekolah di Pasir Mas ketika ditemui    di rumah mereka di Kampung Anak Keranji, Pasir Mas, semalam.
MUHAMMAD AL- HAKIM (kanan) menunjukkan kesan parut pada lengan kiri adiknya, Muhammad Fairuz, yang diseterika oleh warden asrama di sebuah sekolah di Pasir Mas ketika ditemui di rumah mereka di Kampung Anak Keranji, Pasir Mas, semalam.
2 beradik, 9 lagi penghuni asrama melecur

PASIR MAS: Dua beradik melecur teruk pada tapak kaki dan lengan kiri akibat ditekap dengan seterika yang didakwa dilakukan seorang warden asrama yang mahu mengejutkan mereka dari tidur, dalam kejadian pada 12 Oktober lalu.

Dalam kejadian kira-kira jam 6.15 pagi itu, mangsa, Muhammad Al Hakim Mat Nawi, 16, dan adiknya, Muhammad Fairuz, 14, terpaksa diberi rawatan di Hospital Lati, dekat sini, akibat kecederaan yang dialami.
Ibu mangsa, Siti Fatimah Mat Yusof, 52, berkata, kejadian berlaku di asrama kedua-dua anaknya di mana warden terbabit didakwa menekap seterika panas pada tubuh mereka untuk mengejutkan Muhammad Al Hakim dan Muhammad Fairuz dari tidur.

“Saya hanya menyedari kejadian itu pada jam 7 malam hari sama apabila rakan Muhammad Fairuz membawa anak saya pulang ke rumah. Saya terkejut apabila diberitahu tindakan warden terbabit..

“Saya tidak menyangka kedua-dua anak saya cedera akibat melecur. Sebelum Muhammad Fairuz pulang, abangnya, Muhammad Al Hakim pulang lebih awal dan tidak memberitahu saya apa-apa mengenai kejadian itu,” katanya ketika ditemui di rumahnya di sini, semalam.

Siti Fatimah berkata, beliau yang terkejut dengan kejadian itu segera membawa kedua-dua anaknya mendapatkan rawatan di Hospital Lati, di sini serta membuat laporan polis di Balai Polis Pasir Mas, keesokan harinya.
“Selain kedua-dua anak saya, sembilan lagi pelajar yang tinggal di asrama terbabit dikatakan turut menerima nasib yang sama. Namun, mereka mengambil sikap berdiam diri mengenai kejadian menimpa mereka,” katanya.

Beliau berkata, anaknya memberitahu, warden terbabit tidak menggunakan kaedah lazim untuk mengejutkan pelajar di asrama terbabit, sebaliknya meng-gunakan caranya tersendiri seperti menekap tubuh pelajar dengan seterika panas.

“Saya juga diberitahu warden terbabit menggunakan peralatan lain untuk mengejutkan pelajar dari tidur seperti penyapu dan air sabun.

“Sebelum ini, saya sudah tahu sikap buruk warden terbabit, namun tiada siapa yang mengambil tindakan terhadapnya. Kali ini, keadaan sudah melampau sehingga menyebabkan pelajar cedera parah,” katanya.

Siti Fatimah berkata, beliau hairan mengapa pengurusan sekolah seolah-olah berdiam dengan perbuatan yang dilakukan warden terbabit.

“Saya pernah berbincang dengan pihak sekolah terbabit, namun diarahkan untuk menarik sebarang laporan yang dibuat. Anak saya tidak mahu bercakap lagi mengenai kejadian itu akibat trauma,” katanya sambil menambah kedua-dua anaknya kini tidak lagi menetap di asrama terbabit.

Berita Harian Online: 31 Oktober 2010

Tiada ulasan: