Jumaat, 16 Mac 2012

Guru sekolah rendah dapat BITB

leh Nazura Ngah
nazura@bharian.com.my
2012/03/16

MUHYIDDIN bergambar bersama guru pada majlis penganugerahan TBGB 2011 di Kuala Lumpur, semalam.
MUHYIDDIN bergambar bersama guru pada majlis penganugerahan TBGB 2011 di Kuala Lumpur, semalam.
RM15 juta diagih kepada 403 sekolah untuk bayaran bagi tahun kedua

KUALA LUMPUR: Kira-kira 14,000 warga pendidik peringkat sekolah rendah menerima manfaat daripada Bayaran Insentif Tawaran Baru (BITB) bagi tahun kedua semalam, sejak ia diperkenalkan kepada pengetua dan guru besar di bawah sub Bidang Keberhasilan Utama Negara (NKRA) Pendidikan pada 2010.

BITB bernilai hampir RM15 juta itu diagihkan kepada 403 sekolah sekolah rendah di seluruh negara. Daripada jumlah itu, 300 adalah Sekolah Kebangsaan (SK), 43 Sekolah Jenis Kebangsaan Cina (SJKC), 51 Sekolah Jenis Kebangsaan Tamil (SJKT), lima Sekolah Agama Bantuan Kerajaan (SABK) dan sebuah Sekolah Orang Asli.
Majlis penganugerahan Tawaran Baru Guru Besar (TBGB) 2011 itu disempurnakan Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin, di Bahagian Teknologi Pendidikan, di sini, semalam.

Di bawah tawaran itu, setiap guru besar layak menerima RM7,500 seorang, manakala lima peratus guru paling cemerlang akan menerima RM1,800 seorang dan bakinya RM900 seorang. Selain itu, kakitangan sokongan layak menerima RM500 seorang.

Muhyiddin berkata, penganugerahan BITB adalah kemuncak kepada keupayaan warga pendidik dalam mencapai sasaran ditetapkan melalui akad tawaran atau bai’ah.

Beliau bersyukur kerana sasaran pemimpin sekolah yang layak menerima ganjaran, iaitu sebanyak empat peratus dapat dicapai. Daripada 7,635 sekolah rendah di seluruh negara, 403 berjaya menerima anugerah TBGB.
Lebih membanggakan, usaha kerajaan merapatkan jurang dan menyamaratakan peluang pendidikan berkualiti antara bandar dan luar bandar membuahkan kejayaan.

“Ini terbukti apabila sebuah Sekolah Orang Asli iaitu SK Tasik Cini, Pekan berjaya menerima ganjaran tawaran baru daripada keseluruhan 403 sekolah rendah yang terpilih. Semoga kejayaan sekolah ini akan memberi inspirasi kepada Sekolah Orang Asli dan sekolah rendah di luar bandar dan pedalaman untuk mencipta kejayaan yang sama,” katanya.

Tawaran Baru dilaksanakan menerusi langkah menyenaraikan kedudukan sekolah berdasarkan kombinasi pencapaian sekolah dalam Gred Purata Sekolah dan skor Standard Kualiti Pendidikan Malaysia yang dikenali sebagai Skor Komposit Sekolah.

Pengetua dan guru besar yang melepasi sasaran ditetapkan, akan dikenal pasti oleh Jemaah Nazir dan Jaminan Kualiti (JNJK) untuk dilaksanakan verifikasi. Selepas disahkan pengetua dan guru besar serta memenuhi syarat, mereka boleh dipertimbangkan untuk pemberian BITB.

Berita Harian Online: 16 Mac 2012

1 ulasan:

Tanpa Nama berkata...

Bentuk ganjaran yg tak wajar diberikan. 15 juta jika dimanfaatkan utk menaik taraf semua bilik guru yg serba daif adalah lebib bermanfaat.

KALAU nak beri ganjaran, jgn beri dlm bentuk wang ringgit