Rabu, 14 Mac 2012

Murid kuat mengadu

Oleh Siti A’isyah Sukaimi
sitiaisyah@hmetro.com.my

PUTRAJAYA: “Kuat merajuk dan mengadu antara cabaran perlu dihadapi ketika mengajar di sekolah semua murid perempuan berbanding sekolah bercampur jantina, jadi sebagai guru saya perlu menggunakan pendekatan bijak ketika sesi pengajaran bagi memudahkan murid menerima setiap perkara diajarkan,” kata graduan cemerlang Institut Perguruan (IPG) Ilmu Khas Kuala Lumpur, Nor Hidayah Hamzah, 24.

Menurutnya, itu antara pengalaman tidak dapat dilupakan ketika memulakan tugas sebagai guru di Sekolah Kebangsaan Assunta, Petaling Jaya, mulai Januari lalu.


“Orang cakap senang mengajar sekolah semua perempuan, tetapi sebenarnya cabaran tetap ada. Cuma berbeza cabaran mengajar di sekolah bercampur jantina. “Bagaimanapun, itu tidak mematahkan semangat saya terus mengajar kerana saya sangat menyukai kerjaya guru,” katanya ketika ditemui selepas majlis konvokesyen program Ijazah Sarjana Muda Perguruan IPG Kementerian Pelajaran ke-2, di Pusat Konvensyen Antarabangsa Putrajaya (PICC), di sini, semalam. Nor Hidayah seorang daripada 546 pelajar menerima ijazah disampaikan Ketua Setiausaha Kementerian Pelajaran, Datuk Dr Rosli Mohamed pada sidang sesi pagi.

myMetro: 14 Mac 2012

Tiada ulasan: