Isnin, 19 September 2011

Guru penolong kanan hadapi tuduhan pecah amanah

2011/09/19KANGAR: Seorang guru penolong kanan hal ehwal murid sebuah sekolah rendah di sini, hari ini, mengaku tidak bersalah di Mahkamah Sesyen Kangar atas tuduhan pecah amanah.
Farida Ariani Fadzil, 49, dituduh melakukan pecah amanah wang dari Kumpulan Wang Amanah Pelajar Miskin (KWAPM) berjumlah RM5,400 yang sepatutnya dibayar kepada 12 murid tahun satu pada 4 November 2008 di pejabat Sekolah Kebangsaan Behor Empiang, di sini.
Dia didakwa mengikut Seksyen 409 Kanun Keseksaan (Akta 574) yang membawa hukuman penjara sehingga 20 tahun dan sebat dan boleh dikenakan denda, jika sabit kesalahan.

Bagaimanapun, guru yang tidak diwakili peguam itu tidak mengaku bersalah dan memohon dibicarakan.
Timbalan Pendakwa Raya Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM), A. Hafiizh Abu Bakar mencadangkan mahkamah mengenakan ikat jamin sebanyak RM5,000 kepada tertuduh.

Bagaimanapun tertuduh merayu jumlah jaminan itu dikurangkan kerana beliau adalah seorang ibu tunggal dan mempunyai tanggungan seorang anak.
Hakim Mahkamah Sesyen, Wan Norzanuar Wan Ahmad memerintahkan tertuduh diikat jamin sebanyak RM3,500 dengan seorang penjamin dan menetapkan 19 Oktober depan sebagai tarikh sebutan semula kes. Tertuduh membayar ikat jamin itu. - BERNAMA

Berita Harian Online: 19 September 2011

2 ulasan:

guru lama berkata...

pihak sekolah sudah kekeringan ideakah untuk menyelesaikan maslaah ini. Kenapa perlu dihebahkan kepada media????? Keluarga mereka tidak terbabit....KERJA BODOH

Tanpa Nama berkata...

Kenapa seorang guru yang dah lama menabur jasa diaibkan sebegini rupa...lupakah pada jasanya sebelum ini sehingga pihak sekolah tergamak menghebahkan berita aib ini ke seluruh media? Apa saja masalah boleh dibincangkan dan bukan begini caranya untuk menyelesaikan masalah. Buat Puan Farida Ariani Fadzil bersabarlah.