Jumaat, 23 September 2011

SK Luboh tidak selamat dirujuk Kementerian PelajaranJUSLIE Ajirol (tengah) menyatakan sesuatu kepada guru SK Luboh semasa melakukan tinjauan ke sekolah itu, kelmarin.


SANDAKAN 22 Sept. - Masalah struktur lantai bangunan bilik guru dan dua buah kelas di Sekolah Kebangsaan (SK) Luboh di sini, yang tidak selamat akan dikemukakan kepada Kementerian Pelajaran.

Ahli Parlimen Libaran, Datuk Juslie Ajirol berkata, keadaan itu amat berbahaya dan berisiko tinggi kerana pada masa ini ia masih digunakan oleh guru dan pelajar.

"Ini amat membimbangkan kerana sekolah ini hanya memiliki dua buah bangunan yang menempatkan 173 orang murid.

"Saya sendiri akan kemukakan masalah ini kepada Timbalan Menteri Pelajaran, Dr. Mohd. Puad Zarkashi," katanya.

Beliau berkata demikian kepada pemberita selepas meninjau bangunan sekolah itu di sini, semalam.

Menurut Juslie, beliau akan menasihatkan pihak pentadbiran sekolah supaya berhati-hati semasa menduduki bangunan itu, termasuk segera mengosongkannya jika keadaan bertambah buruk.

Dalam pada itu, mengulas mengenai pembinaan bangunan Kelas Agama dan Fardu Ain (KAFA) di Kampung Rancangan Luboh, kata beliau, ia tertangguh disebabkan beberapa masalah teknikal.

"Saya akan sekali lagi kemukakan permohonan pembinaan bangunan sekolah ini kepada kerajaan, ia amat penting demi kepentingan anak-anak untuk belajar agama," katanya.


Utusan Malaysia Online: 23 September 2011

Tiada ulasan: