Isnin, 26 September 2011

Pendidik perlu kuasai media baru


Rahimah Mohd Sura (kiri) menerima cenderamata daripada pelajar Seratas sebagai hadiah kenangan persaraannya di Taiping, Perak, baru-baru ini.


Pendidik masa kini perlu mempunyai pengetahuan tinggi termasuk menguasai media baru bagi memastikan mereka dapat melahirkan generasi muda yang berkualiti untuk mendepani cabaran globalisasi.

Menteri Besar Perak, Datuk Seri Dr. Zambry Abd. Kadir berkata, guru dan ibu bapa mesti berusaha melahirkan generasi baru yang kualitatif untuk mengisi ruang pembangunan dunia tanpa sempadan yang semakin pesat dengan meningkatkan nilai-nilai murni dan disiplin tinggi masing-masing.

"Dalam proses globalisasi setiap individu mesti mempunyai komitmen dan daya tahan yang tinggi supaya mereka mampu bersaing dalam pasaran kerjaya masa depan," katanya.

Teks ucapan beliau dibacakan oleh Setiausaha Politiknya, Datuk Ahmad Shalimin Ahmad Shafie ketika merasmikan Majlis Hari Anugerah Cemerlang dan meraikan persaraan Pengetua Sekolah Menengah Sains Raja Tun Azlan Shah (Seratas), Taiping, Perak, baru-baru ini.

Justeru, ujar Zambry, ibu bapa dan pelajar seharusnya mempunyai ciri-ciri kehidupan gemar menghormati orang lain dan sentiasa mengamalkan nilai-nilai murni bagi membentuk sahsiah dan disiplin di kalangan warga sekolah.

"Amalan ini akan membantu sekolah mewujudkan iklim pembelajaran yang kondusif selaras dengan usaha menjadikan sekolah sebagai sebuah institusi yang cemerlang, gemilang dan terbilang," jelasnya.

Beliau menambah, warga pendidik perlu meningkatkan pelbagai program kecemerlangan dalam merealisasikan modal insan cemerlang sebagai pewaris kepimpinan negara pada masa depan.

"Kejayaan pelajar adalah menjadi simbol kejayaan sistem persekolahan dan pendidikan hasil kerjasama antara pentadbir, guru, sokongan ibu bapa dan pelajar," katanya.

Hubungan erat pihak sekolah dengan ibu bapa juga, jelasnya, dapat merealisasikan hasrat sekolah untuk menjadi sebuah institusi yang cemerlang, modal insan yang mempunyai jati diri yang kukuh, berkeperibadian mulia, berpengetahuan, berkemahiran tinggi serta berdaya saing.

Sementara itu, Pengetua yang diraikan, Rahimah Mohd Sura, 58, memberitahu, dunia pendidikan masa kini semakin mencabar dan guru perlu tabah menghadapi cabaran untuk menyesuaikan diri dengan matlamat transformasi dalam pendidikan.

"Pelajar sekarang menguasai media baru yang akan memberi impak besar dalam proses pembangunan pendidikan yang semakin pesat di negara ini.

"Oleh sebab itu, pendidik mesti peka dengan perubahan pantas di sekeliling kita dan mampu berkhidmat dengan dedikasi untuk melahirkan pelajar cemerlang bertaraf dunia," kata guru lulusan Sarjana Pendidikan Universiti Malaya ini.

Rahimah bersara selepas berkhidmat selama 34 tahun dalam sektor pendidikan.

Pada majlis yang sama, Emerald Chao terpilih sebagai Pelajar Terbilang Sijil Pelajaran Malaysia (SPM ) 2010 setelah memperoleh 9A+ dan 1A dalam peperiksaan itu. Dua guru Seratas iaitu Noh Lasa dan Zahari Mohd Aliah dipilih menerima anugerah Panitia

Kemahiran Hidup. Manakala Nur Akma Kamarudin, Nurul Shahidah Mohd Nor, Nora Annuar Kassim dan Wong Tuck Ee pula untuk Panitia Bahasa Inggeris.

Turut menerima anugerah ialah Radzhiyah Salleh dan Nabisan Beebi Musa Sahib (Panitia Sejarah), Salwana Ahmad Suhaimi (Panitia Pendidikan Moral) dan Zulkiflee Rasdi (Panitia Pendidikan Seni Visual).

Tokoh Alumni Seratas dianugerahkan kepada Dr Zulkarimah Zainudin.

Utusan Malaysia Online: 26 September 2011

Tiada ulasan: