Isnin, 25 Mei 2009

Subjek Sejarah tahun 1, 2 bermula 2012?

BATU PAHAT 24 Mei - Pengajaran mata pelajaran Sejarah kepada murid tahun 1 dan 2 di semua sekolah rendah termasuk jenis kebangsaan dijangka bermula sepenuhnya pada 2012.

Timbalan Menteri Pelajaran, Dr. Mohd. Puad Zarkashi (gambar) berkata, ketika ini projek perintis mengenainya sedang dilaksanakan di seluruh negara membabitkan 500 buah sekolah.

Menurutnya, pengajaran Sejarah tidak dilakukan seperti mata pelajaran lain, sebaliknya menerusi kaedah interaksi yang menyeronokkan murid-murid seperti koir dan perbahasan.

"Jika projek ini berjalan dengan baik, maka kita mungkin melaksanakan sepenuhnya pengajaran itu pada 2012," katanya.

Beliau bercakap kepada pemberita selepas melancarkan Program Slogan 'UMNO Perjuangan' sempena Sambutan Ulang Tahun Ke-63 UMNO anjuran UMNO Bahagian Batu Pahat di sini hari ini.

Mohd. Puad berkata, transformasi kurikulum itu akan membabitkan latihan kepada guru-guru agar mereka memahami kaedah mengajar mata pelajaran tersebut.

"Ini juga untuk memastikan pengajaran mereka memberikan kesan mendalam kepada murid-murid," katanya.

Sementara itu, beliau yang juga Ahli Majlis Tertinggi UMNO berkata, Kementerian Pelajaran sedang mengkaji kemungkinan membenarkan guru-guru siswazah bergerak aktif dalam politik.

Menurutnya, kajian itu turut membabitkan kumpulan penting seperti pengetua, guru besar atau pentadbir di peringkat Jabatan Pelajaran.

"Kita kena melihat perkara ini lebih terperinci agar tidak timbul masalah kerana dikhuatiri ada pihak yang menyalahgunakan kebenaran tersebut," katanya.

Bagaimanapun, pihaknya mungkin membenarkan mereka bergerak aktif tetapi tidak memegang sebarang jawatan penting dalam parti.

"Mereka mesti terlebih dahulu mendapatkan kebenaran dan penglibatan mereka dalam parti pula perlu sentiasa dipantau," katanya.

Utusan Malaysia Online: 25 Mei 2009

Tiada ulasan: