Sabtu, 21 November 2009

Mutakhir:Kementerian Pelajaran pertahan warga kerja daripada saman

SHAH ALAM: Kementerian Pelajaran akan mempertahankan warga kementerian yang dinamakan sebagai antara defendan dalam saman difailkan bapa kepada tiga pelajar yang mati lemas dalam tragedi jambatan runtuh di Kuala Dipang pada hujung bulan lalu.

Timbalan Menterinya, Dr Mohd Puad Zarkashi, berkata sewaktu program perkhemahan itu dijalankan, ia adalah mengikut peraturan dan ciri-ciri keselamatan yang ditetapkan kementerian.

"Cuma berkenaan dengan jambatan runtuh itu, kita serahkan kepada Jabatan Kerja Raya (JKR) untuk membuat siasatan dan seterusnya ambil tindakan sebab jambatan itu bukan dibina oleh Jabatan Pelajaran Negeri," katanya kepada pemberita selepas merasmikan Persidangan Agung Tahunan ke-55 Gabungan Pelajar Melayu Semenanjung (GPMS) di sini.

Semalam, bapa tiga murid yang mati lemas dalam tragedi jambatan gantung runtuh di Pusat Kokurikulum Pejabat Pelajaran Daerah Kinta Selatan berhampiran Sekolah Kebangsaan Kuala Dipang di Kampar pada 26 Oktober lalu, memfailkan saman di Mahkamah Tinggi di Ipoh bagi menuntut ganti rugi berjumlah RM105 juta daripada 10 defendan. ]

Antara defendan yang dinamakan dalam saman itu ialah kerajaan Malaysia, Menteri Pelajaran, Pengarah Pelajaran Perak, Ketua Pegawai Pejabat Pelajaran Daerah Kinta Selatan, guru besar Sekolah Jenis Kebangsaan Tamil (SJKT) Mambang di Awan, guru besar SJKT Gopeng dan Pengarah JKR Perak.

Writ saman difailkan melalui firma guaman, Tetuan A. Sivanesan & Co di Pejabat Pendaftar Mahkamah Tinggi di Ipoh.

Sivanesan ialah Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Sungkai dari DAP.

Dalam kejadian itu, tiga murid terbabit menyertai 298 murid Tahun Empat, Lima dan Enam dari seluruh Kinta Selatan mengikuti Perkhemahan 1Malaysia selama empat hari di Pusat Kokurikulum Pejabat Pelajaran Daerah Kinta Selatan.

Dr Mohd Puad berkata kementerian akan memastikan dari semasa ke semasa bahawa ciri-ciri keselamatan program perkhemahan yang dikendalikan oleh pihak swasta terjamin. - Bernama

Berita Harian Online: 21 November 2009

Tiada ulasan: