Rabu, 18 November 2009

Sayangi Sekolah: Pendidikan khas

Oleh Rosniza Mohd Taha
yoniza@bharian.com.my


KURSUS Kimpalan dan Fabrikasi Logam antara pilihan pelajar lelaki SMPKV Shah Alam.

SMPKV Shah Alam berjaya lahir pelajar istimewa berkemahiran

SEKOLAH Menengah Pendidikan Khas Vokasional Shah Alam (SMPKV Shah Alam) satu-satunya sekolah bagi pelajar bermasalah pendengaran mengikuti program Sijil Kemahiran Malaysia (SKM).

Pelajar diberi 11 pilihan kursus vokasional diiktiraf Jabatan Pembangunan Kemahiran Kementerian Sumber Manusia serta melayakkan mereka mendapat SKM Tahap Satu apabila tamat Tingkatan Lima.

Pengetuanya, Jalaluddin Yusof, berkata antara kursus vokasional pilihan kebanyakan pelajar sekolah itu adalah Lukisan Batik, Pembinaan Bangunan, Jahitan, Juruteknik Elektrikal serta Mekanik Penyejukan dan Penyaman Udara.

Katanya, bagi memastikan pelajar benar-benar dapat berdikari menggunakan kemahiran dimiliki, kursus Asas Perdagangan diperkenalkan mulai tahun ini sebagai tambahan kepada lapan kursus asas wajib sedia ada.

Menerusi pendedahan seperti cara membuka syarikat, memohon pinjaman dan membuat surat rasmi dalam kursus baru itu, katanya, diharap menyuntik minat dan keyakinan pelajar untuk menjadikan keusahawanan sebagai kerjaya.

LUKISAN batik antara kursus vokasional popular di SMPKV Shah Alam.

“Program kemahiran dijalankan di sekolah ini sejak 22 tahun lalu terbukti berjaya melahirkan tenaga mahir di kalangan pelajar istimewa dan mereka mudah mendapat pekerjaan terutama di syarikat pengeluar barangan elektrik.

“Namun, kami dapati, golongan istimewa ini menghadapi kesukaran menyesuaikan diri dengan pekerja lain menyebabkan mereka kerap menukar pekerjaan.

“Pengenalan kursus baru ini diharap dapat menggalakkan mereka membuka perniagaan sendiri menggunakan kemahiran dimiliki sebagai alternatif kepada kerja makan gaji,” katanya.

Jalaluddin berkata mengambil kira ketidakupayaan pelajar terbabit, kursus SKM yang lazimnya dilaksana selama enam bulan di pusat latihan bertauliah mengambil tempoh dua tahun untuk dijalani pelajar sekolah berkenaan.

ANTARA hasil seni bina landskap pelajar bermasalah pendengaran.

Katanya, menerusi tempoh latihan yang lebih lama itu, pelajar bukan saja mengikuti silibus ditetapkan SKM, malah turut didedahkan kepada pengetahuan asas berkaitan.

“Misi SMPKV Shah Alam adalah menghasilkan pelajar istimewa berkemahiran dan mampu berdikari menerusi latihan berkualiti, justeru, pelajar dengan keputusan 8E dalam peperiksaan Penilaian Menengah Rendah juga diterima ke sekolah ini bagi membantu mereka

“Pelaksanaan program SKM diubahsuai mengikut keupayaan mereka termasuk kemahiran asas dalam program diikuti, contohnya, pelajar mengikuti kursus Lukisan Batik akan diajar menggunakan strok lukisan tertentu sebelum mereka dilatih melukis dan mewarnakan batik di atas fabrik,” katanya.

Jalaluddin berkata kira-kira 150 pelajar berjaya menamatkan program SKM di sekolah itu setiap tahun dan kebanyakan mereka terus bekerja sementara sebahagiannya melanjutkan pelajaran ke politeknik atau pusat latihan bertauliah seperti Institut Latihan Perindustrian.

Katanya, kejayaan meraih Anugerah Sekolah Cemerlang 2009 Kategori Sekolah Menengah Kebangsaan Pendidikan Khas daripada Kementerian Pelajaran baru-baru ini menjadi dorongan bagi sekolah terus meningkatkan kualiti latihan dengan menaiktaraf kemudahan dan infrastruktur.

Antara lain, katanya, beberapa blok baru bengkel latihan akan dibina selain pembelian mesin jahit industri bagi menggantikan penggunaan mesin jahit domestik digunakan dalam kursus jahitan ketika ini.

Berita Harian Online: 18 November 2009

Tiada ulasan: