Isnin, 26 April 2010

Jeyarawara pembestarian SK bermula


Dr. Ismail Zain menyampaikan ceramah mengurus perubahan sempena Jeyarawara Pembestarian Sekolah SMK Al-Irshad di Pulau Pinang, baru-baru ini.


KEPALA BATAS 25 April - Pengurus Kanan Jabatan Sekolah Bestari Pebadanan Kemajuan Multimedia (MDeC), Dr. Norrizan Razali pernah menekankan bahawa pelajar bukanlah isu yang besar kepada pelaksanaan dasar pembestarian sekolah.

Isu yang perlu ditangani - yang akan menentukan berjaya atau gagalnya program pembestarian sekolah ialah penerimaan dan persepsi ibu bapa, pentadbir sekolah dan masyarakat setempat.

Bertitik tolak kepada kepercayaan itu, MDeC memulakan gerakan Jeyarawara Pembestarian Sekolah ke enam buah negeri mulai tahun ini. Jeyarawara merupakan istilah nusantara bagi perkataan bahasa Inggeris roadshow atau istilah umumnya, jelajah.

Bagi tujuan itu, Pulau Pinang menjadi negeri pertama, dengan tuan rumah dipillih ialah Sekolah Menengah Kebangsaan Agama (SMKA) Al-Irshad, sebuah Sekolah Kluster Kecemerlangan, baru-baru ini.

Tahniah kepada MDeC yang menjalankan inisiatif tersebut yang berjaya menarik perhatian masyarakat setempat, melalui penyusunan pelbagai aktiviti dan pameran oleh beberapa rakan kongsinya.

Isu seperti memupuk perasaan saling percaya mempercayai antara ibu bapa, guru dan pihak sekolah, menyemarakkan semangat perkongsian dan menambah pengetahuan, menjadi inti pati kepada program Jeyarawara.

Usaha MDeC itu sebenarnya merentas dasar kerajaan yang mahu melonjakkan kuasa guna perkakasan dan peralatan teknologi maklumat dan komunikasi (ICT) di seluruh negara melalui pelbagai inisiatifnya seperti jalur lebar, gerbang maklumat, pelepasan cukai perkakasan ICT dan banyak lagi.

Inisiatif itu juga sejajar dengan usaha menyediakan subsidi komputer buku kepada para pelajar yang berpendapatan kurang daripada RM3,000 dengan hasrat untuk melihat 50 peratus rakyat di negara ini mempunyai akses kepada Internet.

Usaha oleh MDec itu juga diharapkan dapat memantapkan kitaran pengunaan ICT di sekolah melalui mekanisme SSQS, termasuk keperluan asas seperti e-mel, integrasi, pedagogi dan sebagainya.

Namun, ada kekangan di sana-sini yang mungkin memperlahankan usaha murni tersebut.

Sebagai contoh, projek sekolah terbengkalai di Pulau Pinang membantutkan usaha Jabatan Pelajaran Negeri (JPN) itu menggapai ranking lima bintang di bawah penarafan SSQS program Pembestarian Sekolah.

Kata Pengarah Pelajarannya, Ibrahim Mohamad mengakui kekangan itu, sambil menambah bahawa kini penarafan program pembestarian sekolah di negeri itu menunjukkan pencapaian Pulau Pinang telah mencecah 97.7 peratus bestari, menghampiri 100 peratus daripada kriteria pelaksanaan program itu.

''Kita tidak mampu mencapai 100 peratus kerana terbantut oleh projek yang terbengkalai walau geran telah dilancarkan,'' kata beliau.

Ujar beliau, beberapa data pula tidak boleh dikemaskinikan oleh guru besar kerana kekangan itu.

''Laluan Internet melalui SchooNet juga agak lembab ekoran laluan yang sempit digunakan oleh pengguna yang banyak,'' katanya.

Selain pameran, program tersebut turut diisi dengan ceramah dan taklimat pembestarian sekolah oleh pakar motivasi dan penasihat Portal Pendidikan Utuuan Malaysia, Dr. Ismail Zain dan Pegawai Meja Program Sekolah Bestari Luar Bandar Jabatan Pelajaran Pulau Pinang, Saiful Nizam Ramlee.

Pogram taklimat diatur untuk pentadbir, guru serta wakil Persatuan Ibu Bapa dan Guru (PIBG) dalam empat sesi sepanjang dua hari. Dr Ismail dalam sesinya menjelaskan tentang keperluan kepada perubahan paradigma minda ke arah pembestarian sekolah, selain amalan terbaik dan sokongan pemimpin setempat untuk menjayakan program yang murni itu.

Sementara itu, antara pempamer rakan usaha Jeyarawara ialah Bahagian Teknologi Pendidikan Negeri (BTPN) Pulau Pinang, Multimedia Synergy Coorporation Bhd. (MMSC), Telekom Smart School (TSS) dan Portal Pendidikan Utusan Malaysia.

Pengurus Jabatan Sekolah Bestari MDEC, Sofia Akmal Abu Bakar memberitahu, pengetua, guru besar dan guru dari 25 buah sekolah mengikuti taklimat dan ceramah motivasi mengurus perubahan itu.

Bagi sesi komuniti pada hari kedua, wakil PIBG dari sekitar Kepala Batas dan Tasik Gelugor serta kawasna lain sekitar Daerah Seberang Prai Utara mengikuti program berkenaan.

Menurut beliau, tiga buah sekolah di Pulau Pinang merupakan perintis bestari di negeri itu iaitu SMK Dato' Onn (Butterworth), Sekolah Menengah Sains (SMS) Tun Syed Sheikh Shahabuddin dan SMK Abdullah Munshi.

Kategori luar bandar untuk sekolah bestari di negeri itu yang dipilih ialah Sekolah Jenis Kebangsaan (SJK) Cina Mah Hua dan SMKA Al-Irshad.

Sebuah sekolah kategori bandar yang baru sahaja mendapat anugerah lima bintang ialah SMK St. Mark di Butterworth.

Utusan Malaysia Online: 26 April 2010

Tiada ulasan: