Rabu, 22 Julai 2009

Pelatih Institut Perguruan Raja Melewar tiada katil, almari

ANAK saya adalah antara 180 orang guru pelatih tahun pertama (Ambilan KPLSPM Julai 2009) yang telah melaporkan diri ke Institut Perguruan Raja Melewar, Seremban, Negeri Sembilan.

Pada 13 Julai 2009, selepas mendaftarkan diri, alangkah sedih dan hampa anak saya apabila ditempatkan ke dalam bilik asrama Blok D yang dihuni oleh dua guru pelatih senior.

Guru-guru pelatih lain yang baru mendaftar juga menghadapi nasib yang sama.

Di bilik tersebut hanya terdapat dua buah katil milik pelatih senior dan pelatih baru terpaksa tidur di atas lantai.

Para pelatih baru juga tiada almari untuk meletak dan menyimpan barangan yang dibawa dari kampung kerana dua buah almari yang sedia adalah milik dua orang senior.

Beg-beg berisi pakaian, barangan keperluan harian dan sebagainya terpaksa diletakkan di ruangan antara dua buah katil yang merupakan ruang kosong tunggal bilik tersebut.

Bilik tersebut hanya ada dua buah meja tulis dan dua kerusi untuk guru pelatih membuat assignment atau tugasan dan sebagainya dan kesemua itu telah dimiliki pelatih senior.

Di manakah para pelatih baru dapat membuat tugasan dan menelaah pelajaran?

Pihak Institut Perguruan Raja Melewar (IPRM) perlu prihatin terhadap kebajikan asas seorang guru pelatih baru.

Adalah menjadi tanggungjawab IPRM untuk menyedia dan membekalkan kemudahan asas seperti sebuah katil, almari dan meja tulis untuk setiap guru pelatih. Itu adalah hak setiap guru pelatih.

Yang paling menyedih dan menghampakan ialah pihak IPRM telah menyatakan bahawa guru-guru pelatih yang baru mendaftar terpaksa akur dengan keadaan sedemikian sehingga bulan November kerana kekurangan bilik.

Pihak IPRM telah memberi alasan yang tidak profesional dan berasas kerana pihak IPRM sudah sedia maklum dengan bilangan pelatih baru sebelum tarikh pendaftaran tetapi tidak membuat persediaan yang sepatutnya.

Keadaan serba kekurangan dan tidak terurus ini telah dan sedang memberi tamparan besar terhadap semangat guru pelatih baru yang datang dari jauh.

HAMBA ALLAH

Negeri Sembilan

Utusan Malaysia Online: 22 Julai 2009

2 ulasan:

Tanpa Nama berkata...

Salam Sejahtera :) Sy merupakan KPLSPM ambilan Jun, 2010 juga mengalami kesulitan pada minggu pertama atau 'orientasi'. Tetapi, setelah berakhirnya minggu orientasi tersebut, kami semua mendapat hak yang setimpal dengan guru-guru pelatih yang lain. Sebagai konklusi disini, saya bukannya nak memperkecoh apa-apa tetapi silalah siasat dahulu sebelum 'post' bendalah ni kat laman web sosial kerana tindakan anda sebagai Ibu bapa hanya membawa nama buruk kepada pihak Institusi. Tima kasih.

Tanpa Nama berkata...

Assalamualaikum... saya guru pelatih baru di IPRM Raja Melewar Saya j-qaf Ambilan 2011. Alhamdulillah, semua kemudahan telah dibekalkan daripada pihak maktab. Semasa minggu orientasi, kami diberi kemudahan asrama yang lengkap serta kemudahan pengangkutan yang selesa. Mungkin lebih elok rasanya pelapor berbincang dengan pihak maktab terlebih dahulu jika ada sebarang masalah, bukan terus ke media yang tidak tahu samada ia sahih atau sekadar rekaan.