Isnin, 23 Jun 2008

Raja Nazrin mahu MCKK taraf dunia

Oleh Mohd Feroz Abu Bakar


INGIN TAHU: Raja Nazrin sambil diperhatikan Hishammuddin dan Mohd Rauhi (kiri) melihat reka bentuk jentera Formula One ketika melawat pameran selepas majlis Hari Ucapan dan Penyampaian Hadiah MCKK 2008, di Kuala Kangsar, semalam.

KUALA KANGSAR: Raja-Raja Melayu sejak lebih 100 tahun lalu memiliki wawasan jauh dan pemikiran radikal untuk mempersiapkan bangsanya dengan pendidikan berkualiti tinggi agar berupaya menghadapi cabaran dunia.

Raja Muda Perak, Raja Dr Nazrin Shah, bertitah keprihatinan pihak istana berjaya menubuhkan Maktab Melayu Kuala Kangsar (MCKK), di sini pada 1905.

Titahnya, MCKK perlu sentiasa disuntik dengan nafas baru agar kekal dihormati sebagai institusi pendidikan menengah terunggul di negara ini.

Baginda bertitah, kualiti pendidikan di MCKK perlu ditingkatkan ke taraf dunia supaya tradisi melahirkan pemimpin yang berwibawa dapat diteruskan.

“Identiti MCKK dari segi bentuk, tenaga pengajar, kurikulum dan kokurikulum haruslah mempunyai keunikan.

“Negara haruslah melihat kedudukan MCKK dari kaca mata penilaian berbeza dan tidak wajar disamakan dengan institusi pendidikan lain,” katanya ketika bertitah pada perasmian Hari Ucap dan Penyampaian Hadiah MCKK 2008, di sini, semalam. Hadir sama Menteri Pelajaran, Datuk Seri Hishammuddin Hussein dan Pengetua MCKK, Mohd Rauhi Mohd Isa.

Raja Dr Nazrin bertitah, MCKK adalah tempat terkumpulnya anak bangsa yang terpilih daripada kalangan yang paling cerdas berasaskan prestasi pencapaian akademik.

Titahnya, pendidik mestilah mengasuh dan mengasah pelajar berkenaan supaya menjadi insan berguna kepada bangsa dan negara.

“Bisikkan kepada mereka akan petua orang tua-tua, bahawa kiambang adalah kiambang, biduk berlalu bertautlah ia.

“Pesankan kepada mereka jangan terlalu cepat bermusuh dengan kawan dan jangan terlalu ghairah bersahabat dengan musuh kerana sejak zaman dulu lagi terlalu banyak musang yang berbulu ayam, terlalu banyak sokong yang membawa rebah.

“Ingatkanlah mereka akan sejarah bangsanya bernegara berlandaskan adat rakyat bersultan, negeri beraja,” titahnya.

Raja Dr Nazrin yang juga Pengerusi Lembaga Pengelola MCKK bertitah, bekas pelajar kolej itu akan menubuhkan Yayasan MCKK untuk membantu membangunkan kolej itu supaya kekal sebagai kolej pengajian terbilang tanpa terlalu bergantung pada sumber kewangan kerajaan.

Berita Harian Online: 22 Jun 2008


Tiada ulasan: