Selasa, 16 Disember 2008

Seminar Tingkatan Enam dilancar

Oleh Samsudin Oli Mohamed

KETUA Pengarah Pelajaran, Datuk Alimuddin Mohd Dom, baru-baru ini merasmikan Seminar Tingkatan Enam Peringkat Kebangsaan 2008 yang berlangsung di Institut Aminudin Baki Cawangan Utara di Jitra, Kedah, baru-baru ini.

Seminar selama tiga hari bermula 2 November lalu disertai 250 pegawai jabatan pelajaran negeri dan pengetua dari seluruh negara bertujuan membentangkan pelan strategik bagi meningkatkan mutu pelajar tingkatan enam.

Pada sesi taklimatnya, Alimuddin menjelaskan mengenai hala tuju dan visi kementerian dalam mencorakkan masa depan pelajar yang menuntut di tingkatan enam.

Alimuddin berkata, pihaknya turut membincangkan polisi yang diguna pakai untuk menarik lepasan Sijil Pelajaran Malaysia memasuki ke tingkatan enam, sekali gus layak menduduki peperiksaan Sijil Tinggi Persekolahan Malaysia.

“Kementerian Pelajaran sudah melakukan penjenamaan semula dan menerusinya guru yang mengajar di tingkatan enam tidak akan dibenarkan mengajar kelas lain, selain gred gaji lebih baik.

“Tingkatan enam akan berada pada kelompok tersendiri dan tahapnya berbeza berbanding sebelum ini,” katanya.

Hadir sama Pengarah Pelajaran Negeri Kedah, Shahidan Abd Rahman dan Pengarah Bahagian Pendidikan Guru, Datuk Misrah Ibrahim.

Sementara itu, bekas Pengetua Sekolah Menengah Kebangsaan (SMK) Sri Tanjung, Melaka, Muhamad Adam, melahirkan rasa bangga kerana kementerian telah berusaha memperkasa tingkatan enam, sekali gus menjadi pilihan utama bagi pelajar yang ingin ke institusi pendidikan tinggi (IPT) pada masa depan.

Beliau berharap, menerusi penjenamaan ini lebih ibu bapa menghantar anak mereka melanjutkan pelajaran di tingkatan enam.

Bagi Nubah Aton, Pengetua Kanan SMK Ghafar Baba, Melaka, berpendapat kehidupan pelajar tingkatan enam lebih menyeronokkan dan berbeza dengan mereka yang menuntut di IPT atau matrikulasi.

“Murid yang belajar di tingkatan enam akan melalui kehidupan yang matang dan mampu berdikari walaupun tidak semuanya berjaya melanjutkan pengajian ke universiti,” katanya.

Berita Harian Online: 15 Disember 2008

5 ulasan:

Tanpa Nama berkata...

Hanya impian.Sekolah tidak melaksanakan dasar yang ditetapkan oleh kementerian, masih mengamalkan cara lama tiada perubahan

Tanpa Nama berkata...

Siapalah yang akan membela nasib kami guru-guru akademik tg.6 yang tidak dapat berfungsi seperti garis panduan yang ditetapkan.Kami guru mahu menerima perubahan selaras dengan kenaikan pangkat segai terima kasih kepada pihak kerajaan tetapi kami menjadi musuh kepada pengetua yang tidak mahu berubah dan GPK pentadbiran yang tamak kuasa.

Tanpa Nama berkata...

Kami guru-guru tingkatan enam amat berharap pihak kementerian memantau ke sekolah-sekolah bagi memastikan dasar memperkasa tingkatan 6 berjalan di landasan yang betul.

Guru Kecewa berkata...

Memperkasa tingkatan 6 indah khabar dari rupa.

Insan Simpati berkata...

Setuju tapi ada sekolah berjalan dengan jayanya.