Rabu, 19 Januari 2011

YGMB sedia bantu lunas hutang ahli

JIKA anda mempunyai hutang bank seperti pinjaman peribadi, kad kredit atau pinjaman-pinjaman lain yang banyak serta dibebani dengan faedah bank yang tinggi.

Tidak perlu risau.

Yayasan Guru Malaysia Berhad (YGMB) bersedia membantu melunaskan hutang-hutang tersebut dengan syarat anda perlulah mendaftar sebagai ahli YGMB dan anggota Koperasi YGMB.

Itu antara faedah menarik yang disediakan oleh YGMB melalui Koperasi YGMB dalam usahanya menjaga kebajikan ahli-ahlinya yang sebahagian besar terdiri daripada guru- guru di bawah Kementerian Pelajaran (KPM).

Selain warga pendidik, faedah tersebut juga boleh dinikmati oleh semua pegawai perkhidmatan pelajaran, kakitangan di KPM, pesara guru dan ahli bersekutu (kakitangan YGMB).

Dengan fungsi utamanya sebagai kredit, Koperasi YGMB bersedia melunaskan pinjaman bank ahli-ahlinya di mana mereka perlu membayar semula pinjaman tersebut kepada koperasi yang menawarkan faedah jauh lebih murah.

Faedah serta sumbangan ini mampu dinikmati oleh setiap ahlinya dengan hanya perlu membayar yuran bulanan keahlian YGMB sebanyak RM10.

Yuran bagi keanggotaan Koperasi YGMB pula adalah RM35 setiap bulan. Namun, yuran bulanan Koperasi YGMB ini akan dipulangkan semula apabila anggotanya bersara kelak.

Menurut Pengerusi YGMB, Tan Sri Alumiddin Mohd. Dom, dengan penjenamaan semula YGMB dan suntikan modal sebanyak RM10 juta oleh kerajaan, YGMB yakin untuk memberikan perkhidmatan kebajikan serta faedah terbaik kepada ahli-ahlinya.

“Antara sumbangan kebajikan melalui produk baru itu ialah meningkatkan jumlah sumbangan khairat kematian, melanjutkan pelajaran, perubatan, kemalangan, malapetaka, perkahwinan, persaraan dan melahirkan anak,” katanya pada sidang akhbar di Wisma YGMB, Kuala Lumpur, baru-baru ini.

Selain membantu melunaskan pinjaman bank, Koperasi YGMB juga menawarkan pinjaman kecemasan dengan jumlah maksimum RM2,000 dalam tempoh 24 jam kepada ahli-ahlinya.

Pinjaman tersebut boleh digunakan contohnya untuk memperbaharui insurans dan cukai jalan yang telah tamat tempoh atau kecemasan lain yang memerlukan peruntukan wang.

Jelas Alumiddin, dengan sasaran sebanyak 100,000 ahli baru menjelang pertengahan tahun ini, YGMB berhasrat untuk berkembang agar setanding dengan Lembaga Tabung Amanah Tentera (LTAT) dan Koperasi Polis.

“Sehingga kini hanya terdapat 129,124 keahlian daripada jumlah keseluruhan kira-kira 400,000 guru di seluruh negara di mana 77,132 merupakan ahli seumur hidup dan 51,992 ahli biasa.

“Jika keahlian dapat ditingkatkan, tidak mustahil hasrat tersebut mampu untuk dicapai memandangkan jumlah guru di negara ini adalah lebih ramai berbanding anggota polis dan tentera,” jelasnya.

Beliau menambah, sumbangan yang bakal dinikmati oleh ahli YGMB dan koperasi YGMB adalah berbeza. Jika ahli YGMB turut mendaftar sebagai anggota Koperasi YGMB, mereka akan mendapat faedah daripada kedua-dua badan tersebut.

“Antara sumbangan yang disediakan oleh YGMB ialah khairat kematian ahli, kematian pasangan (suami/isteri), kematian anak (bawah 18 tahun), kemasukan ke IPTA/IPTS/IPGM, hadiah pesaraan, malapetaka, kemalangan, rawatan, perkahwinan dan melahirkan anak kesemuanya berjumlah RM7,300.

“Faedah yang bakal dinikmati oleh anggota Koperasi YGMB pula adalah pinjaman hartanah, pinjaman khas, pinjaman pelajaran, pinjaman biasa, pinjaman umrah dan pelancongan.

“Koperasi YGMB juga menyediakan sumbangan kebajikan kepada anggotanya seperti khairat kematian, dermasiswa, bantuan kemalangan dan bantuan bencana alam yang kesemuanya bernilai RM5,100,” terang beliau.

Alimuddin memberitahu, antara cadangan lain ialah untuk menyediakan kemudahan melanjutkan pelajaran ke peringkat Master dan Doktor Falsafah (PhD) di institusi pengajian tinggi awam dan swasta (IPTA/IPTS) kepada ahli-ahlinya.

“YGMB juga berhasrat untuk menubuhkan kolej universiti dan pusat tuisyen, membina projek perumahan untuk ahli dan membeli bangunan serta tanah pertanian,” katanya.

Selain itu tambahnya, YGMB juga berhasrat untuk mewujudkan bank guru yang akan memberi pelbagai faedah menarik kepada semua guru di seluruh negara.

“Ia akan dapat dilaksanakan jika YGMB terus berdiri kukuh dan mempunyai keahlian yang ramai. Oleh itu, warga pendidik diharap dapat merebut peluang untuk menjadi ahli YGMB dan anggota koperasi untuk menikmati faedah dan sumbangan tersebut,” katanya.

Maklumat lanjut mengenai YGMB dan Koperasi YGMB boleh diperolehi di Wisma YGMB, Jalan Selangor, Taman Melawati, Kuala Lumpur atau hubungi 03-41058679/03-41052845 serta laman sesawang www.ygmb.com.my.


Utusan Malaysia Online: 19 Januari 2011

11 ulasan:

kamanuk berkata...

Saya tidak yakin kenyataan kakitangan dari YGMB tentang perkara melunaskan hutang-hutang Saya guru-guru. Saya katakan demikian kerana isteri saya pernah memohon insentif pelajaran semasa belajar di universiti 10 tahun yang lalu seperti yang dijanjikan tetapi sehingga ke hari ini setelah 10 tahun berlalu surat balanasan permohonan insentif pelajaran tidak ada ...Jadi apa yang diwar-warkan itu hanyalah cerita kosong. Janji mulut dan lisan sahaja tiada kebenaran. Apa lagi hitam putih.......

Tanpa Nama berkata...

Biasalah "Kamanuk".

Mana-mana institusi yang beroperasi berasaskan "duit", nak minta orang jadi ahli cakap memang manis, masa kita menuntut kita macam hendak menangis. Ulang alik ke pejabatnya, hampeh, bertahun baru clear, tak berbaloi. Kita gunakan kaedah sendiri utk menghadapi perbelanjaan masa depan, iaitu menabung bulanan dengan kadar munasabah. Maklumlah sekarang semua nak kena bayar.

Tanpa Nama berkata...

Kelakar juga statment YGMB. Lunas hutang dengan berhutang. Lunas tu aper maksudnya??? Kalau cikgu tak kan tak faham!!! Dunia, dunia, ... penuh dengan penipuan, Ya Allah Selamatkan Aku. Hancurkahlah orang yang macam ini.

kamanuk berkata...

YGMB nak melunaskan hutang-hutang????????????Aku tak percayala.....

Wahai ..tok ketua YGMB kamu ni nak melunaskan hutang ke nak menambah hutang guru...

YGMB lunas hutang lep[as tu kenakan interest tinggi hinga tiga kali ganda apa tu...

Sebenarnya YGMB tu nak bertindak sebagai KOPERASI PINJAMAN WANG..Jadi kita tahulah kalau dah jadi koperasi tu kenalah guru-guru bayar ienterest dua kali ganda iaitu.interest dari bank kemudiaan koperasi pula kenakan faedah koperasi.Jadi, bukankah ini merupakan satu penipuan ke atas guru-guru

Aliciana castelo berkata...

Halo
Saya Aliciana Castelo seorang pemberi pinjaman swasta yang meminjamkan pinjaman peluang hayat. Adakah anda memerlukan pinjaman segera untuk membayar hutang anda atau anda memerlukan pinjaman modal untuk meningkatkan perniagaan anda? Adakah ia ditolak oleh bank dan agensi kewangan lain? Adakah anda memerlukan penyatuan atau pinjaman hipotek? Tidak perhatikan lagi, kerana kita berada di sini untuk semua masalah kewangan anda. Kami meminjam wang dari orang yang memerlukan bantuan kewangan, yang mempunyai kredit buruk atau memerlukan wang untuk membayar bil, untuk melabur dalam perniagaan sebesar 2%. Saya ingin menggunakan media ini untuk memaklumkan kepada orang ramai bahawa kami menyediakan bantuan yang boleh dipercayai dan bermanfaat dan kami bersedia menawarkan pinjaman kepada anda.

Hantarkan e-mel kepada kami: (alicianacastelo@gmail.com).

Mira Binti Muhammed berkata...

saya ingin kembali semua kemuliaan kepada Allah SWT atas apa yang dia gunakan Ibu Rossa lakukan dalam hidup saya, nama saya adalah Mira Binti muhammad dari klang di malaysia, saya seorang janda dengan 2 anak, suami saya mati dalam kemalangan kereta dan sejak itu kehidupan menjadi sangat kasar bagi saya dan keluarganya dan saya telah cuba untuk mendapatkan pinjaman dari bank-bank di sini di malaysia dan saya dinafikan dan ditolak kerana saya tidak mempunyai cagaran dan tidak boleh mendapatkan pinjaman dari bank dan saya sangat sedih
pada hari ini yang setia ketika saya melalui internet, saya melihat kesaksian Annisa berkarya tentang bagaimana dia mendapat pinjaman dari Ibu Rossa dan saya menghubunginya untuk bertanya tentang ibu Rossa dan betapa benarnya pinjaman dari ibu Rossa dan dia memberitahu saya memang benar dan saya menghubungi Ibu Rossa dan memohon pinjaman dan pinjaman saya diproses dan diluluskan dan dalam masa 24 jam saya mendapat amaran wang pinjaman saya dalam akaun saya dan ketika saya menyemak akaun saya pinjaman saya utuh dan saya sangat gembira dan saya telah bersumpah bahawa mana-mana syarikat yang meminjamkan pinjaman saya akan memberi keterangan mengenai syarikat itu, jadi saya ingin menggunakan ini medium untuk memberi nasihat kepada semua orang yang memerlukan pinjaman untuk menghubungi ibu Rossa melalui e-mel: rossastanleyloancompany@gmail.com dan anda boleh juga menghubungi saya melalui e-mel saya: mirabintimuhammed@gmail.com untuk maklumat dan juga kawan saya Annisa Barkarya melalui e-melnya: annisaberkarya@gmail.com

Mira Binti Muhammed berkata...

saya ingin kembali semua kemuliaan kepada Allah SWT atas apa yang dia gunakan Ibu Rossa lakukan dalam hidup saya, nama saya adalah Mira Binti muhammad dari klang di malaysia, saya seorang janda dengan 2 anak, suami saya mati dalam kemalangan kereta dan sejak itu kehidupan menjadi sangat kasar bagi saya dan keluarganya dan saya telah cuba untuk mendapatkan pinjaman dari bank-bank di sini di malaysia dan saya dinafikan dan ditolak kerana saya tidak mempunyai cagaran dan tidak boleh mendapatkan pinjaman dari bank dan saya sangat sedih
pada hari ini yang setia ketika saya melalui internet, saya melihat kesaksian Annisa berkarya tentang bagaimana dia mendapat pinjaman dari Ibu Rossa dan saya menghubunginya untuk bertanya tentang ibu Rossa dan betapa benarnya pinjaman dari ibu Rossa dan dia memberitahu saya memang benar dan saya menghubungi Ibu Rossa dan memohon pinjaman dan pinjaman saya diproses dan diluluskan dan dalam masa 24 jam saya mendapat amaran wang pinjaman saya dalam akaun saya dan ketika saya menyemak akaun saya pinjaman saya utuh dan saya sangat gembira dan saya telah bersumpah bahawa mana-mana syarikat yang meminjamkan pinjaman saya akan memberi keterangan mengenai syarikat itu, jadi saya ingin menggunakan ini medium untuk memberi nasihat kepada semua orang yang memerlukan pinjaman untuk menghubungi ibu Rossa melalui e-mel: rossastanleyloancompany@gmail.com dan anda boleh juga menghubungi saya melalui e-mel saya: mirabintimuhammed@gmail.com untuk maklumat dan juga kawan saya Annisa Barkarya melalui e-melnya: annisaberkarya@gmail.com

Aishyah Bin Syafiq berkata...

Halo, nama saya ialah Aishyah Bin syafiq, saya masih tidak percaya kerana saya tidak pernah dalam hidup saya percaya terdapat pinjaman pemberi pinjaman dalam talian sebenar akibat pengalaman saya yang ditipu oleh syarikat palsu di Filipina, tetapi kawan saya Sharifah Amirul memperkenalkan saya kepada dr. Robert, seorang peminat yang baik hati dan pemberi pinjaman pinjaman tulen yang meminjamkan saya pinjaman sebanyak RM15,000, Sharifah Amirul memberitahu saya mengenai Dr. Robert. bagaimana dia mendapat pinjaman daripada firma kewangan Robert Robert dan menunjukkan bukti pemindahan pinjaman dari akaun syarikat Dr Robert kerana pinjamannya telah diluluskan.
Saya masih ragu-ragu sehingga saya menghubungi Dr Robert dengan ketakutan yang besar di hati saya, tetapi kejutan terbesar saya adalah untuk berjaya dan menerima pinjaman dan memulakan perniagaan yang baik dan kejutan yang paling besar, permintaan pinjaman saya telah diluluskan oleh Dr, Robert dan dalam masa 48 jam pemprosesan, saya mendapat pinjaman saya dipindahkan ke akaun bank saya dan sehingga kini saya masih terkejut dan saya telah bersumpah bahawa mana-mana syarikat pinjaman yang memberi pinjaman kepada saya, saya akan memberi keterangan mengenai syarikat pinjaman itu
jadi saya menggunakan peluang ini untuk menasihati semua saudara lelaki dan saudara perempuan saya yang memerlukan pinjaman untuk menghubungi Dr Robert melalui
e-mel: robertwestradefinancefirm@gmail.com
dan anda juga dapat menghubungi saya melalui saya
e-mel: aishyahsyafiq1985@gmail.com atau anda juga boleh menghubungi rakan saya yang memperkenalkan saya kepada Dr. Robert melalui
 e-mel: sharifahamirul05@gmail.com untuk maklumat lanjut
Semoga Allah SWT terus memberkati Dr. Robert kerana mengubah keadaan kewangan saya dengan lebih baik dan saya berharap dia menjalani kehidupan yang panjang

Zara berkata...

BERITA BAIK UNTUK AL

Saya ingin mengingatkan semua pencari pinjaman internet untuk berhati-hati, terdapat penipuan pinjaman dalam talian di mana-mana, mereka akan menghantar dokumen palsu dan mereka akan mengatakan tidak ada bayaran, maka mereka akan meminta anda membayar yuran lesen dan bayaran pemindahan, jadi berhati-hati.

Semua pemberi pinjaman palsu ini mempunyai banyak persamaan yang saya dapati dan saya akan menyenaraikan mereka di bawah

Kebanyakan mereka mempunyai akaun gmail

Mereka semua mempunyai kuasa yang meyakinkan. mereka akan menjanjikan segala-galanya

Mereka semua mempunyai gambar profil palsu seorang wanita yang memakai tudung

Mereka semua memberi kadar faedah 2%

Tiada had pada jumlah yang anda boleh pinjam

Berita baiknya ialah saya telah menemui firma pinjaman dalam talian yang sah. Saya tidak berada di sini untuk berkhotbah tetapi untuk membantu orang keluar dari pengisap wang ini. hubungi syarikat (Dailypayloan@yahoo.com) Jika anda berminat untuk mendapatkan pinjaman, atau anda menghantar saya e-mel peribadi (zaradam@yahoo.com). Satu perkataan cukup untuk orang bijak

Gloria S berkata...

Adakah anda memerlukan pinjaman segera ??? Adakah anda dalam hutang? Adakah anda mempunyai kredit yang buruk? Adakah anda telah dinafikan oleh bank, adakah anda memerlukan pinjaman untuk memulakan perniagaan anda ATAU pelaburan? bertemu dengan SYARIKAT PINJAMAN GLORIA S Kami memberi pinjaman kepada Rakyat walaupun skor kredit buruk / buruk mereka. Kami meminjamkan pinjaman perniagaan dan jangka pendek jangka panjang dan peribadi anda dengan kadar faedah yang rendah pada 2% setiap tahun bagi individu dan syarikat. Pemrogram pinjaman kami adalah pantas dan boleh dipercayai, diguna pakai hari ini dan mendapat sambutan segera kami. peminjam yang diinsuranskan dengan baik, jaminan 100% Jaminan dan Pelanggan dijamin maksimum. Untuk pertanyaan lanjut, hubungi kami melalui alamat e-mel kami: (gloriasloancompany@gmail.com) atau WhatsApp Number + 1 (631) 483-9037 dan dapatkan pinjaman anda hari ini.
Puan. Gloria S MD / CEO

Khadijah Yusof berkata...

saya ingin berkongsi kesaksian saya mengenai platform ini tentang bagaimana saya mendapat pinjaman sebanyak RM180,000 dari pemberi pinjaman yang sah, saya jatuh dalam hutang dan saya telah cuba meminjam wang dari bank dan pemberi pinjaman dalam talian tetapi saya selalu gagal dan saya juga scammed dan hilang Rm5000, saya bosan dengan kehidupan sehinggalah saya melihat kesaksian seorang Puan Aisha di atas platform ini bagaimana untuk mendapat pinjaman daripada syarikat Pinjaman Perbendaharaan syarikat pinjaman, dan saya dapat mendapatkan alamat e-mel mereka dan saya dihubungi mereka, kerana saya telah dijawab oleh mereka
Presiden Puan Patricia, saya memohon pinjaman dengan mereka dan saya mengejutkan pinjaman saya
diluluskan dan selepas 48 jam permohonan saya, jumlah Rm180000 telah dipindahkan ke akaun saya. saya ingin memberi nasihat kepada semua orang di dalam syarikat pinjaman sah untuk menghubungi Puan Patricia, Presiden Perbendaharaan Pinjaman Syarikat melalui e-mel ini:
treasuryloancompany@gmail.com dan dapatkan pinjaman yang selamat. terima kasih semua untuk membaca.
di sini adalah e-mel saya sekiranya anda ingin menghubungi saya: khadijahyusof220@gmail.com