Selasa, 10 Mei 2011

Hantar guru BM ke luar negara

Oleh Misiah Taib dari Copenhagen
misiah@bharian.com.my
2011/05/10

   MUHYIDDIN   beramah mesra dengan pelajar Malaysia di Denmark pada majlis makan malam bersama komuniti Malaysia di Copenhagen semalam.
MUHYIDDIN beramah mesra dengan pelajar Malaysia di Denmark pada majlis makan malam bersama komuniti Malaysia di Copenhagen semalam.

Kerajaan teliti cadangan ajar anak warganegara bahasa, budaya Malaysia

KERAJAAN akan meneliti cadangan untuk melatih dan menghantar guru bahasa Melayu bagi mengajar kanak-kanak warga Malaysia di luar negara.

Langkah itu adalah susulan cadangan Malaysian Danish Association (MDA) yang kebanyakan ahlinya bekerja dan menetap di Denmark, yang bimbang anak mereka tidak tahu langsung berbahasa Melayu dan tidak mengenali budaya negara asal-usul mereka.

Ia disuarakan sendiri pengerusi persatuan itu, Poo Chu Chua, pada majlis makan malam bersama Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin di sini, malam tadi.

Muhyiddin yang juga Menteri Pelajaran yang berada di sini untuk menghadiri Mesyuarat Ketiga Menteri-Menteri Pelajaran Asia Eropah (ASEMME) di Axelborg Hall berkata, cadangan sama pernah disuarakan warga Malaysia yang menetap di London sebelum ini.

"Kita boleh mengkaji perkara ini kerana ia sesuatu yang baru. Kita perlu teliti kerana ada implikasi kos. Kita kena teliti berapa ramai anak Malaysia di luar negara perlu diajar bahasa Melayu dan di mana kelas kita nak adakan?.

"Kita juga perlu kaji bolehkah Kementerian Pelajaran menghantar guru ke sini, atau kita bawa orang kita di sini ke Malaysia untuk dilatih dan mereka boleh balik semula ke sini untuk menjadi tenaga pengajar, kerana mereka menetap di Denmark," katanya pada sesi dialog selepas makan malam bersama lebih 100 rakyat Malaysia di Denmark di sini.
Ini semua kata Timbalan Perdana Menteri perlu diteliti kerana Malaysia juga mempunyai kemudahan untuk memberikan latihan, namun kurang pasti sama ada boleh menghantar tenaga pengajar tetap di negara ini.

"Tapi bahasa Melayu tidak terlalu sukar. Ada orang kita boleh mengadakan kelas dan memberikan kelas antara satu ke dua jam sehari, kita boleh teliti perkara ini," katanya.

Justeru, Muhyiddin mengarahkan MDA mengemukakan butiran terperinci, dengan beliau akan kaji sama ada kementerian boleh menghantar tenaga pengajar atau melatih orang untuk dihantar ke sini.

Dari segi buku teks kata beliau, Kementerian bersedia menghantar buku bahasa Melayu secara percuma dari Malaysia untuk kemudahan kanak-kanak Malaysia di luar negara.

Terdahulu, ketika mengemukakan isu berkenaan Chu Chua yang juga seorang pensyarah yang bekerja di sini berkata, mereka mempunyai anak kecil dan mereka mahu melihat anak-anak mereka belajar bahasa Melayu serta faham dengan budaya Malaysia.

Justeru beliau mahu Kerajaan Malaysia khususnya Kementerian Pelajaran memberi sokongan kepada persatuan itu, bagi menganjurkan kelas berkaitan, sekali gus mendapatkan tenaga pengajar.

"Kita tidak ada sukarelawan untuk mengajar bahasa Melayu dan budaya Malaysia supaya anak-anak kami, biarpun jauh di luar negara, masih memiliki bahasa dan budaya yang dibawa bersama mereka,” katanya.

Berita Harian Online: 10 Mei 2011

Tiada ulasan: