Khamis, 24 November 2011

78 sekolah vokasional dinaik taraf kolej menjelang 2013

KUALA LUMPUR: “Sebanyak 78 sekolah menengah vokasional dinaik taraf menjadi kolej vokasional menjelang 2013,” kata Timbalan Menteri Pelajaran Dr Mohd Puad Zarkashi.

Beliau memberitahu Dewan Rakyat kurikulum vokasional dirombak secara komprehensif supaya mencapai standard yang memenuhi keperluan pasaran kerja dan pasaran semasa.


“Sebagai permulaan, 15 sekolah menengah vokasional dikenal pasti untuk dijadikan program rintis mulai tahun depan,” katanya ketika menjawab soalan Datuk Noraini Ahmad (Parit Sulong-BN) yang bertanya bila kementerian menukarkan status sekolah vokasional kepada kolej vokasional sebagai sebahagian usaha memantapkan sistem pendidikan negara.

Dr Mohd Puad berkata, semua pelajar yang mengikuti pengajian di kolej vokasional berkenaan mengikuti pengajian selama empat tahun, meliputi 70 peratus kemahiran dan 30 peratus akademik.


“Pelajar yang menamatkan pengajian di kolej ini akan mendapat diploma vokasional kerana mengikuti kursus selama lapan semester (empat tahun).


“Pelajar sekolah menengah tingkatan satu hingga tiga yang mengikuti peringkat Program Asas Vokasional (PAV) akan diberi Sijil Tahap Dua,” katanya.

Sementara itu, beliau berkata, Pengajaran dan Pembelajaran Sains dan Matematik Dalam Bahasa Inggeris (PPSMI) di sekolah menengah dan rendah semakin menurun selepas kerajaan memperkenalkan dasar Memartabatkan Bahasa Malaysia Memperkukuh Bahasa Inggeris (MBMMBI).


Dr Mohd Puad berkata, ketika ini hanya lima peratus daripada 7,495 bilik darjah di sekolah rendah dan sembilan peratus kelas di 2,192 sekolah menengah masih menggunakan PPSMI.

“Sejak pemansuhan PPSMI, semakin banyak sekolah menengah dan rendah menggunakan bahasa Malaysia dalam sesi pengajaran dan pembelajaran.


“Walaupun ada yang mempersoalkan tempoh ‘soft landing’ yang diumumkan Menteri Pelajaran, hakikatnya banyak sekolah sudah menggunakan bahasa Malaysia,” katanya.


Beliau menjawab soalan tambahan Datuk Idris Haron (BN-Tangga Batu) berhubung pihak yang masih ingin mengekalkan PPSMI di sekolah.

myMetro: 24 November 2011

Tiada ulasan: