Ahad, 20 November 2011

Guru lempar wang

Oleh FAIRUL ASMAINI MOHD PILUS
asmaini@nstp.com.my

PAGOH: “Saya terkejut kerana guru besar sanggup melemparkan wang RM26 di depan kami dan melayan seperti pengemis, sedangkan kami ke sekolah kerana mahu menuntut hak anak mendapat RM100 seperti mana diterima pelajar lain,” kata Azman Salleh, 38, bapa seorang murid yang kecewa wang pemberian kerajaan kepada anaknya dipotong tanpa alasan munasabah.

Menurut Azman, anaknya, Ainul Akmal, 8, hanya menerima RM56 kerana pengurusan sekolah memotong RM44 dengan alasan untuk melunaskan hutang buku rampaian.


Potongan itu memeranjatkan Azman dan isteri, Norizan Mohd Mustafa, 38, kerana apa diketahui mereka, tiada sebarang hutang buku yang masih belum dilunaskan.

Azman berkata, Selasa lalu dia pergi ke sekolah untuk mengambil wang seperti diarahkan tetapi terkejut apabila hanya menerima separuh daripada jumlah asal.


Katanya, dia ada bertanyakan guru mengenai hutang dimaksudkan tetapi tidak mendapat jawapan meyakinkan. “Pengurusan sekolah memaklumkan hutang buku rampaian Ainul tahun ini belum dijelaskan sedangkan saya dan isteri sudah membayarnya.


“Lebih pelik, anak saya juga tidak pernah mendapat buku rampaian dimaksudkan sehingga tamat persekolahan tahun duanya.

“Jika benar kami masih mempunyai hutang, mengapa pengurusan sekolah tidak mengeluarkan sebarang surat untuk memaklumkan perkara itu sebelum ini?” katanya.


Tidak puas dengan penjelasan itu, Azman berkata, dia sekali lagi pergi ke sekolah berkenaan, semalam, namun kecewa apabila guru besar melayannya seperti pengemis selain mengeluarkan kata-kata yang menyinggung perasaan mereka sekeluarga.

Katanya, kejadian berlaku di pejabat itu turut disaksikan isteri, kerani dan kakitangan sekolah berkenaan.


“Saya meminta secara elok baki duit anak kerana Ainul tidak pernah mendapat buku rampaian dimaksudkan.


“Namun, guru besar itu tiba-tiba melenting dan mengeluarkan duitnya sendiri sebanyak RM26 sebelum melemparkannya kepada kami.


“Saya begitu terkejut dengan tindakannya itu. Inikah sikap seorang guru yang selama ini diagungkan sebagai pendidik bangsa?” katanya yang membuat laporan polis pada hari sama.

myMetro: 20 November 2011


4 ulasan:

Guru Yahya berkata...

Tiba-tiba seorang guru bertukar menjadi SINGA tanpa sebarang sebab? alahai, akhbar pun biar la logik sikit. Perkara mustahil mcm ni la yg menjatuhkan maruah guru. Siapa punca??? Wartawan!!!!!!!!

noraliza berkata...
Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.
noraliza berkata...

Apa yang mustahil........ memang ade perkara macam ni berlaku. Arahan dari Menteri Pelajaran pun G.Besar tak nak ikut sebab ade sesetengah G. Besar rasa dialah yang paling besar sekali.

Tanpa Nama berkata...

Guru Yahya.. boleh jumpa sendiri dengan keluarga terbabit di Pagoh kalau tidak percaya. Manusia ni ada macam2 perangai, jgn nafikan. Title guru besar bukan maksum. Jangan salahkan wartawan. Boleh siasat sendiri peribadi guru besar berkenaan. TQ