Isnin, 28 Jun 2010

Sasar 30 sekolah lagi berstatus SBT

SEREMBAN 27 Jun - Kementerian Pelajaran menyasarkan 30 sekolah mencapai status Sekolah Berprestasi Tinggi (SBT) menjelang tahun depan.

Timbalan Menteri Pelajaran, Dr. Mohd. Puad Zarkashi berkata, sasaran itu selari dengan pengumuman dan hasrat Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin yang mensasarkan 50 buah sekolah di seluruh negara untuk mendapat status SBT menjelang tahun 2012.

"Pada masa ini sudah 20 buah sekolah telah mencapai status itu, termasuk enam sekolah rendah di seluruh negara yang mencapai status ini. Maka untuk tahun ini kita akan memilih 30 buah sekolah untuk diberi status ini.

"Saya juga berharap menerusi sasaran ini, pelbagai jenis sekolah seperti sekolah berasrama penuh, menengah, rendah termasuk sekolah jenis Kebangsaan Tamil dan Cina mampu tergolong dalam kumpulan sasar ini," katanya.

Beliau bercakap kepada pemberita selepas melancarkan Projek Gemilang Sekolah Kebangsaan Desa Jasmin (SKDJ) 2010/2015 di Nilai di sini semalam.

Turut hadir, Pengerusi Jawatankuasa Bertindak Pelajaran dan Pengajian Tinggi negeri; Datuk Shamshulkahar Mohd. Deli; Pengarah Pelajaran negeri, Datuk Abdullah Mohammad; Guru Besar SKDJ, Azizah Abdul Latiff dan Yang Dipertua PIBG SKDJ, Ramli Abdul Karim.

SKDJ menetapkan matlamat mencapai status SBT pada 2015.

Mohd. Puad berkata, penilaian untuk status SBT akan dibuat berdasarkan laporan tahunan petunjuk keberhasilan dan pemeriksaan sekolah mengikut Standard Kualiti Pendidikan Malaysia (SKPM) yang ditetapkan.

"Bagi pemberian status SBT untuk sekolah rendah, sesebuah sekolah itu perlu mencapai markah komposisi melebihi 80 peratus secara keseluruhan

"Manakala untuk sekolah menengah ia memerlukan pencapaian markah komposisi melebihi 90 peratus dari penilaian berdasarkan SKPM," katanya.

Utusan Malaysia Online: 28 Jun 2010

Tiada ulasan: