Rabu, 7 Oktober 2009

Aras soalan UPSR terlalu tinggi

SAYA amat terkejut dengan soalan Ujian Pencapaian Sekolah Rendah (UPSR) tahun ini di mana aras soalannya agak tinggi. Walau pun UPSR telah berlalu bulan lepas, saya rasa saya masih belum ketinggalan untuk menyuarakan perkara ini.

Memandangkan saya baru pulang dari luar negara atas urusan kerja dua bulan lepas, saya tidak dapat mengikuti perkembangan tersebut secara meluas. Tetapi saya sering mendengar keluhan ibu bapa, pelajar dan guru-guru melalui e-mel mengenai perkara ini.

Saya menyarankan agar Kementerian Pelajaran mengkaji semula soalan-soalan yang bersesuaian dengan pelajar atau kanak-kanak yang berumur 12 tahun. Saya cukup terkejut dengan soalan serta jawapan yang cukup mengelirukan, terutama Kertas Ujian Pemahaman dan Sains Bahagian A.

Begitu juga dengan Bahasa Inggeris, agak tinggi aras soalan tahun ini jika dibandingkan dengan soalan tahun lepas.

Untuk kanak-kanak berumur 12 tahun, tidak perlulah kita mendedahkan soalan dan jawapan yang tersirat (indirect), memadailah dengan soalan dan jawapan yang tersurat (direct).

Bagi kanak-kanak yang dikurniakan kebijaksanaan, tentu itu satu kelebihan untuk mereka. Tetapi bagaimana pula dengan nasib kanak-kanak yang tahap mereka agak sederhana?

Tentu ia satu tekanan bagi mereka. Sepatutnya soalan-soalan UPSR perlulah seimbang. Walau pun pada hakikanya kanak-kanak sekarang advance tetapi kita perlu ingat bukan semua kanak-kanak advance.

Justeru diharap pihak Kementerian Pelajaran dapat meneliti perkara ini di masa-masa akan datang.

ERRYZA EM

Kuala Lumpur

Utusan Malaysia Online: 7 Oktober 2009

Tiada ulasan: