Rabu, 7 Oktober 2009

Infrastruktur sekolah luar bandar Sarawak dipertingkat

KUCHING: Kerajaan Pusat akan terus komited untuk meningkatkan tahap infrastruktur sekolah luar bandar di Sarawak bagi mempertingkatkan kualiti perkhidmatan pendidikan di kawasan berkenaan.

Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin, berkata sepanjang Rancangan Malaysia Kesembilan (RMK-9) kerajaan telah membelanjakan RM1.4 bilion untuk membiayai projek pembangunan pendidikan Sarawak.

Ini katanya, menjadikan Sarawak antara negeri tertinggi mendapat pembiayaan projek pembangunan pendidikan di negara ini.


"Kerajaan Pusat telah berusaha memastikan semua sekolah luar bandar di Sarawak mendapat bekalan elektrik dalam RMK-9 apabila 37 sekolah dibekalkan dengan janakuasa elektrik 24 jam dan 62 sekolah mendapat bekalan elektrik melalui sambungan awam iaitu dari pihak yang menyediakan bekalan elektrik," katanya sambil menambah pada hari ini seluruh sekolah di Sarawak mendapat kemudahan bekalan elektrik.

Muhyiddin yang juga Menteri Pelajaran berkata demikian ketika berucap pada majlis pecah tanah pembinaan blok bangunan baru SMK Kuching High bernilai RM6.4 juta di sini, semalam.

Mengenai SMK Kuching High, Muhyiddin berkata, sekolah berkenaan membuktikan kejayaan sistem pendidikan kebangsaan walaupun sejarah sekolah itu bermula sebagai sekolah persendirian Cina.

Beliau berkata, SMK Kuching High adalah sekolah yang pada asalnya sekolah persendirian Cina yang bersetuju mengikuti sistem pendidikan kebangsaan dan mengguna pakai kurikulum kebangsaan yang ditetapkan oleh Kementerian Pelajaran.

"Dengan menyertai sistem pendidikan kebangsaan, sekolah ini mendapat banyak manfaat dari segi bantuan yang diberikan kerajaan untuk pembangunan akademik dan kurikulum," katanya.

Selain peruntukan RM1.5 juta yang diberikan semalam, Kementerian Pelajaran juga memberi jaminan akan membantu menambah peruntukan pembinaan blok berkenaan berdasarkan kaedah geran sepadan bagi membantu pihak pengurusan sekolah yang kini kekurangan RM2.1 juta.

Berita Harian Online: 7 Oktober 2009

Tiada ulasan: