Khamis, 24 September 2009

Pengetua, guru besar perlu ikut KPI

Oleh Khairina Yasin

PENGETUA dan guru besar seluruh negara diingatkan supaya bersedia memikul tanggungjawab bagi mencapai kecemerlangan sekolah berdasarkan Petunjuk Prestasi Utama (KPI) masing-masing.

Timbalan Ketua Pengarah Pelajaran, Sektor Operasi Pendidikan, Kementerian Pelajaran, Datuk Noor Rezan Bapoo Hashim, berkata pengurusan tertinggi sekolah itu perlu mempunyai akauntabiliti dan bertanggungjawab terhadap usaha menggerakkan pasukan masing-masing bagi mengatur segala perancangan dan strategi kecemerlangan.

Katanya, gabungan kebijaksanaan dan daya kepemimpinan pengetua dan guru besar perlu dibentuk jika mereka ingin memastikan sistem penyampaian yang lebih berkesan.

Beliau berkata, Ba'iah ditawarkan kepada semua pengetua dan guru besar dengan ganjaran berasaskan pencapaian sekolah masing-masing.

“Sudah pasti, kita mahukan pulangan terbaik daripada mereka bagi memastikan agenda kerajaan meluaskan akses kepada pendidikan berkualiti dan berkemampuan seperti ditetapkan dalam Bidang Keberhasilan Utama Negara dicapai,” katanya.

Berita Harian Online: 24 September 2009

Tiada ulasan: